Rolady z karkówki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zrazy nie są trudne do przygotowania, a smakują wyśmienicie i prezentują się wspaniale. Dzisiaj przygotujemy rolady z klasycznym nadzieniem z ogórka kiszonego, boczku wędzonego i cebuli.
Składniki na 6 zrazów:
60-70 dkg karkówki
6 plastrów wędzonego boczku
2 ogórki kiszone
6 łyżeczek musztardy
2 cebule
3 liście laurowe, kilka suszonych podgrzybków
4 kulki ziela angielskiego
szklanka wody
2 łyżki maggi
łyżka sosu sojowego ciemnego
sól, pieprz, papryka czerwona i pieprz ziołowy do smaku
4-5 łyżek mąki
2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
Sposób wykonania:
Karkówkę myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem na dosyć cienkie płaty.
Każdy płat oprószamy przyprawami, smarujemy łyżeczką musztardy i układamy na nim plaster boczku, kawałek cebuli oraz ćwiartkę ogórka kiszonego.
Zwijamy rolady i spinamy szpilkami do zrazów lub wykałaczkami.
Obtaczamy rolady w mące i obsmażamy na rumiano na tłuszczu mocno rozgrzanym na głębokiej patelni.
Zrazy z karkówki gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz