MAKATKA

czwartek, 15 lutego 2024

Zrazy zawijane z karkówki


 Zrazy zawijane z karkówki

Rolady z karkówki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zrazy nie są trudne do przygotowania, a smakują wyśmienicie i prezentują się wspaniale. Dzisiaj przygotujemy rolady z klasycznym nadzieniem z ogórka kiszonego, boczku wędzonego i cebuli.

Składniki na 6 zrazów:

  • 60-70 dkg karkówki

  • 6 plastrów wędzonego boczku

  • 2 ogórki kiszone

  • 6 łyżeczek musztardy

  • 2 cebule

  • 3 liście laurowe, kilka suszonych podgrzybków

  • 4 kulki ziela angielskiego

  • szklanka wody

  • 2 łyżki maggi

  • łyżka sosu sojowego ciemnego

  • sól, pieprz, papryka czerwona i pieprz ziołowy do smaku

  • 4-5 łyżek mąki

  • 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia

Sposób wykonania:

Karkówkę myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem na dosyć cienkie płaty.



Każdy płat oprószamy przyprawami, smarujemy łyżeczką musztardy i układamy na nim plaster boczku, kawałek cebuli oraz ćwiartkę ogórka kiszonego. 




Zwijamy rolady i spinamy szpilkami do zrazów lub wykałaczkami.



Obtaczamy rolady w mące i obsmażamy na rumiano na tłuszczu mocno rozgrzanym na głębokiej patelni.

Pozostałą cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, do zrazów. Podsmażamy na szklisto. Wlewamy szklankę wody i dodajemy liście laurowe, grzyby, ziele angielskie oraz przyprawy do smaku. Na koniec wlewamy maggi i sos sojowy. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy pod przykryciem zrazy 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy zrazy na talerz i zagęszczamy sos dwiema łyżkami mąki rozmieszanej z odrobiną wody. Gotowy sos przecieramy przez sito. Łączymy ze zrazami i podgrzewamy.

Zrazy z karkówki gotowe!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz