piątek, 23 maja 2025

Krupnik


Nasza ulubiona zupa, treściwa i sycąca. Dobra o każdej porze roku. Przepis jest prosty. Nasz krupnik jest delikatny, gotowany z myślą o dzieciach.

Składniki:
  • 2 nóżki z kurczaka
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 3 średnie marchewki
  • 1 mały seler
  • mały pęczek koperku
  • 1 szklanka drobnej kaszy wiejskiej
  • 4 duże ziemniaki
  • 3-4 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • pieprz, sól, maggi
  • 2 łyżki masła
Sposób przyrządzenia:

Obraną i umytą włoszczyznę oraz nogi z kurczaka i boczek wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2- 2,5l). Gotujemy wywar około 1 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar i zbieramy szumowiny.


Następnie wyjmujemy mięso, marchewkę i seler. Warzywa (2 marchewki i 1/2 selera) trzemy na tarce o drobnych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Starte warzywa, pokrojone ziemniaki i kaszę wrzucamy na gotujący się wywar na ok. 20 min - do miękkich ziemniaków i kaszy. Wyłączamy ogień, wrzucamy masło. Doprawiamy zupę maggi i pieprzem do smaku i posypujemy obficie posiekanym koperkiem.



Krupnik gotowy!

Nasza rada:


Mięso z kurczaka możemy obrać z kości i dorzucić do zupy, będzie treściwsza. My nie dawałyśmy mięsa do zupy ze względu na dzieci, które nie przepadają za mięsnymi wkładkami w zupie.

Boczek po wystudzeniu będzie świetną wędliną do chleba.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz