Nasza ulubiona zupa, treściwa i sycąca. Dobra o każdej porze roku. Przepis jest prosty. Nasz krupnik jest delikatny, gotowany z myślą o dzieciach.
Składniki:
- 2 nóżki z kurczaka
- 20 dkg boczku wędzonego
- 3 średnie marchewki
- 1 mały seler
- mały pęczek koperku
- 1 szklanka drobnej kaszy wiejskiej
- 4 duże ziemniaki
- 3-4 liście laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- pieprz, sól, maggi
- 2 łyżki masła
Obraną i umytą włoszczyznę oraz nogi z kurczaka i boczek wrzucamy do garnka i zalewamy zimna wodą (2- 2,5l). Gotujemy wywar około 1 godziny. W trakcie gotowania lekko solimy wywar i zbieramy szumowiny.
Krupnik gotowy!
Nasza rada:
Mięso z kurczaka możemy obrać z kości i dorzucić do zupy, będzie treściwsza. My nie dawałyśmy mięsa do zupy ze względu na dzieci, które nie przepadają za mięsnymi wkładkami w zupie.
Boczek po wystudzeniu będzie świetną wędliną do chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz