piątek, 23 maja 2025

Bigosik z młodej kapusty z pieczarkami i papryką

Bigosik z delikatnej, słodkiej młodej kapusty z pieczarkami, czerwoną papryką i kiełbasą, duszony na szybko jako doskonały dodatek do obiadu lub samodzielne danie na kolację. Sezon na młode kapusty już pomału się zaczyna, warto więc zrobić proste danie, które zachwyci delikatnym smakiem i wiosenną świeżością.

Składniki:

  • 1 mała lub 1/2 dużej kapusty (600 g po poszatkowaniu)
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 grube kiełbasy wędzone (chłopska, swojska lub jałowcowa)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka magii
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 dobra łyżka octu spirytusowego
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 kulek ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego

Sposób wykonania:

Na głębokiej patelni podgrzewamy olej. Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli.

Pieczarki kroimy w zależności od tego jakie są duże, albo na pół albo w plasterki. Dorzucamy na patelnię, lekko solimy i dusimy całość około 10 minut. Kroimy paprykę w kostkę i dorzucamy na patelnię.





Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy sos sojowy, maggi, ziele angielskie i liście laurowe i pozostałe przyprawy oraz koncentrat pomidorowy. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy bigosik do miękkiej kapusty, nie więcej jak kolejne 15-20 minut.

Na sam koniec przyprawiamy bigosik solą, pieprzem, cukrem i octem.



Szybki bigosik z młodej kapusty gotowy!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz