Bigosik z delikatnej, słodkiej młodej kapusty z pieczarkami, czerwoną papryką i kiełbasą, duszony na szybko jako doskonały dodatek do obiadu lub samodzielne danie na kolację. Sezon na młode kapusty już pomału się zaczyna, warto więc zrobić proste danie, które zachwyci delikatnym smakiem i wiosenną świeżością.
Składniki:
- 1 mała lub 1/2 dużej kapusty (600 g po poszatkowaniu)
- 25 dkg pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 grube kiełbasy wędzone (chłopska, swojska lub jałowcowa)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka magii
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 dobra łyżka octu spirytusowego
- 2 liście laurowe
- 5-6 kulek ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
Sposób wykonania:
Na głębokiej patelni podgrzewamy olej. Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli.
Pieczarki kroimy w zależności od tego jakie są duże, albo na pół albo w plasterki. Dorzucamy na patelnię, lekko solimy i dusimy całość około 10 minut. Kroimy paprykę w kostkę i dorzucamy na patelnię.
Na sam koniec przyprawiamy bigosik solą, pieprzem, cukrem i octem.
Szybki bigosik z młodej kapusty gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz