środa, 30 kwietnia 2025

Marynata do karkówki

Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mięsu odpowiedni smak i kruchość, dzięki czemu danie będzie wyśmienite. Dzisiaj proponujemy zamarynować karkówkę w aromatycznych ziołach i przyprawach oraz w musztardzie.

Składniki:

  • 1 kg karkówki (6-7 plastrów)
  • 6-8 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 czubata łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 1 czubata łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej lub rosyjskiej
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego

Sposób przyrządzenia:

Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem lub pięścią.

Jednak według nas najlepsza karkówka, czyli najbardziej krucha jest wtedy, gdy ma poprzecinane włókna. My poprosiłyśmy panią w sklepie, aby przepuściła trzykrotnie każdy kotlet przez maszynkę do nakłuwania mięsa. Ten zabieg w zupełności wystarczy, aby nadać odpowiedniej kruchości grillowanej karkówce. Można posłużyć się ręcznym nakłuwaczem domowym.

Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na bok i przygotowujemy marynatę.

Do dużej, szklanej miski wlewamy olej i wszystkie przyprawy oraz zioła. Jeśli mamy świeży rozmaryn musimy go trochę przesiekać. Suszony lekko rozetrzeć w rękach. Dajemy na koniec musztardę i i sos sojowy. Mieszamy całość dokładnie.



Karkówkę zanurzamy w marynacie, każdy plaster maczamy z obu stron i układamy jeden na drugim na talerzu. Przykrywamy talerz folią spożywczą szczelnie i wkładamy do lodówki.

Karkówkę można zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, ale najlepiej kiedy poleży w marynacie całą noc. Będzie krucha i aromatyczna.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz