Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na patelni domowym sposobem o każdej porze roku i bez względu na pogodę. Smakują wybornie, są dobrze doprawione i soczyste. Możemy podać je z ziemniaczkami lub chlebem i ulubioną sałatką. Sprawdzą się na imprezie domowej lub jako danie obiadowe. Proste, szybkie danie dla wszystkich.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
- patyczki do szaszłyków
Sposób wykonania:
Z jednej dużej piersi kurczaka wyszły nam dosyć spore cztery szaszłyki.
Patelnia ma 28 cm średnicy, przycinamy patyczki do szaszłyków tak, aby mieściły się na niej.
Marynujemy mięso. Do miski przekładamy przyprawy i pokrojoną w plasterki pierś z kurczaka. Plasterki nie mają być zbyt grube, czyli około 1,5 cm. Wmasowujemy marynatę w mięso i odstawiamy je na pół godziny (nie do lodówki).
Cebulę kroimy w grube krążki. Lekko solimy i odkładamy na bok.
Kawałki piersi nadziewamy na patyczki -mniejsze plasterki pojedynczo, większe podwójnie, tak aby szaszłyk był równy, zgrabny.
Kładziemy szaszłyki na rozgrzanej patelni i obsmażamy na rumiano z obu stron na dużym ogniu.
Następnie zdejmujemy je na chwilę i wrzucamy na patelnię cebulkę, a na niej układamy szaszłyki.
Smażymy całość, aż cebulę zeszklimy lub przysmażymy na rumiano. Jak kto lubi. My wolimy cebulkę lekko podsmażoną, taka nam najbardziej odpowiada.
Szaszłyki z patelni gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz