poniedziałek, 15 lipca 2024

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe próbowałyśmy robić na różne sposoby, korzystając przy tym z przeróżnych receptur na zalewę. Wreszcie trafiłyśmy na taką, która nam odpowiada najbardziej, czyli nie jest ani za kwaśna, ani za ostra, ani też za słodka.

Składniki:

6 litrowych słoików z zakrętkami

  • 2 kg ogórków gruntowych różnej wielkości
  • 2 cebule
  • 2 duże marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 12 baldachów kopru
  • 6 łyżeczek gorczycy w ziarenkach

zalewa:

  • 2 litry wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 pełne-nie czubate łyżki soli kamiennej do zapraw (niejodowanej)
  • 6 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Na dwie godziny przed robieniem zapraw myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, aby zrobiły się jędrne i twarde.

Następnie robimy zalewę, ponieważ musi ona przestygnąć. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 10 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.

Słoiki myjemy, wyparzamy. Nakładamy do nich po kilka plasterków marchewki, po jednym baldachu z gałązką kopru i ząbek czosnku oraz ćwiartkę cebuli. Teraz układamy w słoikach ogórki na baczność, piętką na dół. Zapełniamy słoiki do końca, ale tak, aby ogórki nie wystawały ze słoika. Na koniec wsypujemy po łyżeczce gorczycy, dajemy po drugim baldachu kopru i zalewamy ogórki przestudzoną zalewą. Zakręcamy je i gotujemy (pasteryzujemy) 10 minut licząc od zagotowania. Gorące słoiki wyjmujemy z gara i układamy na ściereczce do góry dnem do przestygnięcia.



Ogórki konserwowe do spiżarni gotowe!

 


Ogórki w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry

Chrupiące, pikantne ogóreczki w zalewie curry to doskonała przekąska imprezowa lub dodatek do obiadu. Prosty przepis i mało pracy, a zimą wystarczy tylko sięgnąć po nie do spiżarni.

Składniki:

zalewa:

  • 5,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1/2 kg cukru
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 1/5 łyżki soli

ogórki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • garść liści selera
  • 5 niedużych cebul
  • 10-12 łyżeczek gorczycy
  • 10-12 słoiczków od dżemu i półlitrowych

Sposób wykonania:

Składniki zalewy oprócz octu przekładamy do garnka. Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Wyłączamy ogień, wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki.

Słoiki oraz nakrętki myjemy i wyparzamy.

Do każdego słoiczka wkładamy kilka liści selera, ćwiartkę cebuli i pół łyżeczki gorczycy. Następnie układamy „na baczność” ogórki dosyć ciasno.



Zalewamy je przestudzoną zalewą, tak aby ogórki nie wystawały i równocześnie słoiki nie były zalane po brzegi (zostawiamy centymetr wolny od brzegu). Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy ogórki curry nie dłużej jak 8 minut, licząc od zagotowania. Wyjmujemy słoiki z garnka, układamy do góry dnem do przestudzenia. Na koniec odkładamy gotowe zaprawy do spiżarni.

Ogórki w zalewie curry gotowe do spiżarni!

 

Udka z kurczaka w rumianym sosie

Udka z kurczaka w rumianym sosie

Proponujemy szybki obiad z udek drobiowych, duszonych na patelni w cebuli i przyprawach. Mięso jest soczyste i kruche, do tego zrobimy pyszny sos. Prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju, 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czerwona papryka

Sposób wykonania:

Udka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Na gorącym tłuszczu obsmażamy na rumiano z obu stron udka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy całość aż do mocnego zrumienienia cebuli. Następnie podlewamy udka wodą i przykrywamy pokrywą. Dusimy mięso około 30 minut.



 Kiedy będzie już miękkie wykładamy je na talerz i robimy sos. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Zagęszczamy sos na patelni. Przyprawiamy go jeszcze maggi i sosem sojowym. Tak przyrządzony sos przecieramy przez gęste sitko lub rozdrabniamy go blenderem. Teraz wkładamy z powrotem udka do sosu, podgrzewamy.

 Udka z kurczaka w rumianym sosie gotowe!

 

niedziela, 14 lipca 2024

Sałatka błyskawiczna z ziemniaków z obiadu.

Sałatka błyskawiczna z ziemniaków z obiadu.

Często zostają nam ziemniaki z obiadu. Żeby ich nie wyrzucać zróbmy błyskawiczną sałatkę ziemniaczaną do kolacji. Będziemy do niej potrzebowali tylko owe ziemniaki, cebulkę, kilka rzodkiewek, ogórka małosolnego lub kiszonego i prosty sos majonezowy.

 Składniki:

  •  3-4 małe , młode ziemniaki
  •  1 cebula
  •  4-5 rzodkiewek
  • 2 ogórki małosolne lub kiszone
  •  mały pęczek drobno posiekanego koperku

sos: 

  • czubata łyżka majonezu
  •  czubata łyżka jogurtu greckiego lub śmietany 18%
  •  ząbek czosnku
  •  sól i pieprz do smaku 

Sposób wykonania:

Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.

Rzodkiewki kroimy w półkrążki i dokładamy do pokrojonych ziemniaków. Ogórki kroimy w nieco drobniejszą kostkę, cebulę bardzo drobno. Dorzucamy do warzyw posiekany koperek. Wszystkie warzywa mieszamy i łączymy z majonezem, jogurtem oraz przyprawami. Wkładamy sałatkę do lodówki na pół godziny do schłodzenia.

Prosta sałatka ziemniaczana gotowa!   



 

Ogórki małosolne z ogródka

Ogórki małosolne gruntowe

Pierwsze świeże ogórki z ogródka -gruntowe, ukiszone „na szybko”, delikatne, o niepowtarzalnym smaku- do letniej kanapki.

Składniki:

  • 2 kg ogórków (niedużych)4l przegotowanej, gorącej wody
  • 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • jedna główka czosnku
  • 3 łodygi kopru z baldachami
  • 2-3 liście chrzanu dzikiego( niekoniecznie)
  • korzeń chrzanu ok.10 cm

Sposób przygotowania:

  Wstawiamy do garnka wodę i gotujemy( ma tylko zawrzeć).
Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli.
W dużym słoju lub garnku kamionkowym układamy warstwami przygotowane składniki.
Na spód dajemy łodygę kopru, 2-3 ząbki czosnku, liść chrzanu, kawałek korzenia chrzanu, który dzielimy na 5-6 części. Na taką pierzynkę układamy ogórki. Powtarzamy warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być koper, chrzan i czosnek. Zalewamy ogórki wrzątkiem i odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu.



Nasze rady:

  •    ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 2-3 godziny( będą słodkie i chrupiące),
  •  przed włożeniem do słoja możemy odciąć piętki w ogórkach z jednej i drugiej strony, szybciej się ukiszą,
  •  sól nie powinna być jodowana, najlepiej użyć soli kamiennej tak jak do wszystkich zapraw na zimę,
  •  ogórki układamy ” na baczność” w słoju, ciasno, jeden przy drugim,
  •  po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch talerzyk i przyciskamy go czymś ciężkim, na przykład słoiczkiem napełnionym wodą lub kamieniem polnym, czyli tym co mamy pod ręką.

 

Knedle serowe ze śliwkami

Knedle serowe ze śliwkami

Tradycyjne knedle ze śliwkami robimy z ciasta ziemniaczanego, ale na przykład w Austrii bardzo popularne są knedle serowe z morelami. Postanowiłyśmy więc ugotować knedle serowe ze śliwkami i sprawdzić, czy będą tak smaczne, jak te bardziej tradycyjne z ciasta ziemniaczanego. Wyszły bardzo dobre, wszystkim smakowały!

Składniki:

  • 10-12 śliwek węgierek
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.

Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy ser rozdrobniony widelcem, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli oraz 2 łyżeczki cukru. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.

Z ciasta formujemy wałek, kroimy kluski 4-5 cm. Kluski rozpłaszczamy w dłoni i na środek każdej układamy śliwkę bez pestki, a do jej wnętrza wsypujemy odrobinę cukru. Zawijamy brzegi ciasta, lepimy i kulamy kulę. Podsypujemy mąką i układamy na deseczce.




Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.



Ugotowane knedle przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Jeśli nie przepadamy za cynamonem, możemy go pominąć.

Knedle serowe ze śliwkami gotowe!



Nasza rada:

Do knedli najlepiej użyć małych śliwek, np. węgierek, knedle wyjdą nieduże i zgrabne.

 

sobota, 13 lipca 2024

Ciasto poduszkowiec serowo -czekoladowy z borówkami

Ciasto poduszkowiec serowo -czekoladowy z borówkami

Proste ciasto czekoladowe z serem waniliowym i borówkami. Szybkie, łatwe do upieczenia, zawsze się udaje.

Składniki:

ser:

  • 25 dkg twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

ciasto:

  • 2 jajka M
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 70 ml mleka
  • 175 g mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 1/2 szklanki borówek

Sposób wykonania:

Formę kwadratową o wymiarach 20 lub 22 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Potrzebny nam będzie jeden worek cukierniczy lub woreczek foliowy.

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Najpierw przygotowujemy ser. Przekładamy go razem z pozostałymi składnikami do miski, lekko rozdrabniamy widelcem i ubijamy na gładką masę blenderem.

Przekładamy do worka cukierniczego. Odkładamy na bok.



Ubijamy ciasto. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.



Przelewamy ciasto do formy. Układamy na nim borówki.



 Odcinamy końcówkę worka i wyciskamy kratkę z sera na cieście.



Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 min (do suchego patyczka). Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.



Wyśmienite ciasto czekoladowe z serem i borówkami gotowe!  

 


Pesto bazyliowe

Pesto bazyliowe

Mamy w lipcu sezon na zioła z ogródka. Wyrosła nam piękna, dorodna bazylia, jest jej dużo. Postanowiłyśmy zrobić pesto bazyliowe, które będzie wykorzystywane do różnych potraw: makaronów, sałatek i prostych kanapek również do pizzy.

Składniki:

  • duży pęczek bazylii (100 g)
  • 2 małe lub jeden duży ząbek czosnku
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 50-60 ml oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 20 g twardego, wyrazistego w smaku sera typu parmezan

Sposób wykonania:

Słonecznik podprażamy na suchej patelni. Wrzucamy go na zimną patelnię i podgrzewamy stale mieszając, aż poczujemy zapach słonecznika. Przekładamy go do wysokiego naczynia. Dodajemy starty ser, oliwę z oliwek, olej słonecznikowy, obrany oraz pokrojony w cząstki czosnek.



Wsypujemy pół łyżeczki soli, szczyptę pieprzu.

Bazylię przebieramy, oddzielamy listki od łodyżek i wrzucamy do reszty składników same liście bazylii.



Całość miksujemy blenderem do konsystencji żwirku. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą.

Pesto przekładamy do wyparzonego słoiczka, ubijamy i zalewamy po wierzchu oliwą lub olejem słonecznikowym. Przechowujemy w lodówce kilka dni. Możemy też pesto poporcjować i zamrozić. Takie pesto wykorzystujemy do dań na ciepło, np. makaronów.

Pesto bazyliowe gotowe!



 

Sałatka letnia błyskawiczna

Sałatka letnia błyskawiczna

W upalne dni najlepsza sałatka na kolację. Do niej pieczywo czosnkowe i uczta wieczorna gotowa.

Składniki:

  • mały mix sałat
  • 2 średnie pomidory (żółty i czerwony)
  • 2 ogórki gruntowe
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem

sos:

  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • czubata łyżka majonezu
  • czubata łyżka jogurtu gęstego, np. greckiego
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Mix sałat przekładamy do dużej miski. Cebulę kroimy w półkrążki, szczypior drobno. Pomidory kroimy w łódeczki, obranego ze skórki ogórka w plasterki. Pokrojone warzywa przekładamy do miski.

Składniki sosu łączymy w osobnej miseczce. Przelewamy do warzyw. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Podajemy sałatkę z pieczywem czosnkowym, grzankami lub ciabattą.

Sałatka letnia błyskawiczna gotowa!

 


piątek, 12 lipca 2024

Surówka z kapusty z sosem farmerskim

Surówka z kapusty z sosem farmerskim

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, szczypiorku, pietruszki to doskonała baza do sałatek i surówek. Dzisiaj połączymy go z kapustą i marchewką. Taką surówkę podamy do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty
  • 1 duża marchewka

sos:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 1 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 duży zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta papryki mielonej wędzonej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Sos:

Majonez, śmietanę, olej, czosnek i przyprawy wrzucamy do miski, mieszamy.

Natkę, koperek i szczypior drobno siekamy i dodajemy do sosu. Posiekaną zieleninę łączymy z sosem.



Surówka:

Kapustę szatkujemy, lekko solimy i wyciskamy w dłoniach, aby puściła sok i zmiękła. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Następnie zalewamy warzywa sosem uprzednio przygotowanym, mieszamy.



Surówka z kapusty z sosem farmerskim gotowa!



 

Sos farmerski do sałatek

Sos farmerski do sałatek

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, szczypiorku, pietruszki. Doskonała baza do sałatek i surówek. Latem mamy dorodne, świeże zioła, warto taki sos robić często!

Składniki:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 1 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 duży zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta papryki mielonej wędzonej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Majonez, śmietanę, olej, czosnek i przyprawy wrzucamy do miski, mieszamy.



Natkę, koperek i szczypior drobno siekamy i dodajemy do sosu. Posiekaną zieleninę łączymy z sosem.

Sos farmerski doskonały do sałatek i surówek gotowy!



 

Pierogi z serem i borówkami

Pierogi z serem i borówkami

Pierogi na słodko z serem waniliowym i borówkami to nasza propozycja na letni obiad, kiedy upały doskwierają i chciałoby się zjeść coś lekkiego, niekoniecznie mięsnego czy tłustego.

Składniki:

ser:

  • szklanka świeżych borówek
  • 25 dkg twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 żółtko

ciasto na pierogi:

porcja na 40-50 pierogów

  • 3 szklanki mąki typ 450 lub 500+mąka do podsypywania
  • 250 ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka soli

    okrasa:

3-4 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:
 Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie. Możemy przełożyć je na stolnicę i wyrabiać dalej do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Jeśli w trakcie wyrabiania będzie się kleiło podsypujemy niewielką ilością mąki. Na koniec oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.



Farsz:
Ser łączymy z żółtkiem, cukrem oraz cukrem wanilinowym i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy borówki. Mieszamy delikatnie całość.




Lepimy i gotujemy pierogi:
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok. 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. 




 Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały. 




W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je ostrożnie, aby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, nie kalecząc przy tym pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 1-2 minuty (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy roztopionym masłem.

Pierogi z serem i borówkami gotowe!

 


Pierś z kurczaka w sosie porowo-pieczarkowym

Pierś z kurczaka w sosie porowo-pieczarkowym

Pierś z kurczaka pokrojona w paseczki, zatopiona w kremowym sosie porowo-pieczarkowym z zielonym groszkiem to nasza propozycja na szybki i wyborny obiad.

Składniki:

pierś z kurczaka:

  • 1/2 kg mięsa z piersi pokrojonego w paseczki
  • sól, pieprz, czerwona papryka i curry do smaku
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

sos:

  • 25 dkg średnich pieczarek
  • 1 por (biała część)
  • szklanka groszku mrożonego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka maggi
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka kremówki
  • 1 czubata łyżka mąki

Sposób wykonania:

Mięso kroimy w cienkie paseczki. 



Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na gorącym tłuszczu pierś na rumiano. W trakcie smażenia przyprawiamy ją solą, pieprzem, curry i papryką. Następnie dodajemy na patelnię pora pokrojonego w półplasterki. Do podsmażonego pora dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Dorzucamy do mięsa i warzyw na patelni groszek mrożony. Smażymy całość kilka minut i zalewamy bulionem, dodajemy maggi. Dusimy całość góra 15minut. Jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody.



Śmietanę łączymy z odrobiną wody i mąką tak, aby nie było grudek, zalewamy nią sos. Doprowadzamy sos do wrzenia, gotujemy aż zgęstnieje i wyłączamy ogień. Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi.

Pierś z kurczaka w sosie porowo-pieczarkowym gotowa!

Możemy ją podawać z kluskami, makaronem lub ziemniakami.