MAKATKA

niedziela, 14 lipca 2024

Ogórki małosolne z ogródka

Ogórki małosolne gruntowe

Pierwsze świeże ogórki z ogródka -gruntowe, ukiszone „na szybko”, delikatne, o niepowtarzalnym smaku- do letniej kanapki.

Składniki:

  • 2 kg ogórków (niedużych)4l przegotowanej, gorącej wody
  • 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • jedna główka czosnku
  • 3 łodygi kopru z baldachami
  • 2-3 liście chrzanu dzikiego( niekoniecznie)
  • korzeń chrzanu ok.10 cm

Sposób przygotowania:

  Wstawiamy do garnka wodę i gotujemy( ma tylko zawrzeć).
Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli.
W dużym słoju lub garnku kamionkowym układamy warstwami przygotowane składniki.
Na spód dajemy łodygę kopru, 2-3 ząbki czosnku, liść chrzanu, kawałek korzenia chrzanu, który dzielimy na 5-6 części. Na taką pierzynkę układamy ogórki. Powtarzamy warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być koper, chrzan i czosnek. Zalewamy ogórki wrzątkiem i odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu.



Nasze rady:

  •    ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 2-3 godziny( będą słodkie i chrupiące),
  •  przed włożeniem do słoja możemy odciąć piętki w ogórkach z jednej i drugiej strony, szybciej się ukiszą,
  •  sól nie powinna być jodowana, najlepiej użyć soli kamiennej tak jak do wszystkich zapraw na zimę,
  •  ogórki układamy ” na baczność” w słoju, ciasno, jeden przy drugim,
  •  po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch talerzyk i przyciskamy go czymś ciężkim, na przykład słoiczkiem napełnionym wodą lub kamieniem polnym, czyli tym co mamy pod ręką.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz