Ogórki małosolne gruntowe
Pierwsze świeże ogórki z ogródka -gruntowe, ukiszone „na szybko”, delikatne, o niepowtarzalnym smaku- do letniej kanapki.
Składniki:
- 2 kg ogórków (niedużych)4l przegotowanej, gorącej wody
- 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej
- jedna główka czosnku
- 3 łodygi kopru z baldachami
- 2-3 liście chrzanu dzikiego( niekoniecznie)
- korzeń chrzanu ok.10 cm
Sposób przygotowania:
Wstawiamy do garnka wodę i gotujemy( ma tylko zawrzeć).
Po
zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie
mieszamy do rozpuszczenia soli.
W dużym słoju lub garnku
kamionkowym układamy warstwami przygotowane składniki.
Na spód
dajemy łodygę kopru, 2-3 ząbki czosnku, liść chrzanu, kawałek
korzenia chrzanu, który dzielimy na 5-6 części. Na taką pierzynkę
układamy ogórki. Powtarzamy warstwy, aż do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwą ma być koper, chrzan i czosnek. Zalewamy ogórki
wrzątkiem i odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w
słonecznym, ciepłym miejscu.
Nasze rady:
- ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 2-3 godziny( będą słodkie i chrupiące),
- przed włożeniem do słoja możemy odciąć piętki w ogórkach z jednej i drugiej strony, szybciej się ukiszą,
- sól nie powinna być jodowana, najlepiej użyć soli kamiennej tak jak do wszystkich zapraw na zimę,
- ogórki układamy ” na baczność” w słoju, ciasno, jeden przy drugim,
- po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch talerzyk i przyciskamy go czymś ciężkim, na przykład słoiczkiem napełnionym wodą lub kamieniem polnym, czyli tym co mamy pod ręką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz