Ciasto poduszkowiec serowo -czekoladowy z borówkami
Proste ciasto czekoladowe z serem waniliowym i borówkami. Szybkie, łatwe do upieczenia, zawsze się udaje.
Składniki:
ser:
- 25 dkg twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
ciasto:
- 2 jajka M
- 1/2 szklanki cukru
- 60 ml oleju rzepakowego
- 70 ml mleka
- 175 g mąki tortowej
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
dodatkowo:
- 1/2 szklanki borówek
Sposób wykonania:
Formę kwadratową o wymiarach 20 lub 22 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Potrzebny nam będzie jeden worek cukierniczy lub woreczek foliowy.
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Najpierw przygotowujemy ser. Przekładamy go razem z pozostałymi składnikami do miski, lekko rozdrabniamy widelcem i ubijamy na gładką masę blenderem.
Przekładamy do worka cukierniczego. Odkładamy na bok.
Ubijamy ciasto. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.
Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.
Przelewamy ciasto do formy. Układamy na nim borówki.
Odcinamy końcówkę worka i wyciskamy kratkę z sera na cieście.
Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 min (do suchego patyczka). Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.
Wyśmienite ciasto czekoladowe z serem i borówkami gotowe!
A ile kakaa się wsypuje?
OdpowiedzUsuńDwie czubate łyżki.
OdpowiedzUsuń