MAKATKA

sobota, 13 lipca 2024

Ciasto poduszkowiec serowo -czekoladowy z borówkami

Ciasto poduszkowiec serowo -czekoladowy z borówkami

Proste ciasto czekoladowe z serem waniliowym i borówkami. Szybkie, łatwe do upieczenia, zawsze się udaje.

Składniki:

ser:

  • 25 dkg twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

ciasto:

  • 2 jajka M
  • 1/2 szklanki cukru
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 70 ml mleka
  • 175 g mąki tortowej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • 1/2 szklanki borówek

Sposób wykonania:

Formę kwadratową o wymiarach 20 lub 22 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Potrzebny nam będzie jeden worek cukierniczy lub woreczek foliowy.

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Najpierw przygotowujemy ser. Przekładamy go razem z pozostałymi składnikami do miski, lekko rozdrabniamy widelcem i ubijamy na gładką masę blenderem.

Przekładamy do worka cukierniczego. Odkładamy na bok.



Ubijamy ciasto. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.

Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.



Przelewamy ciasto do formy. Układamy na nim borówki.



 Odcinamy końcówkę worka i wyciskamy kratkę z sera na cieście.



Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 min (do suchego patyczka). Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia. Lekko ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.



Wyśmienite ciasto czekoladowe z serem i borówkami gotowe!  

 


2 komentarze: