Surówka z kapusty z sosem farmerskim
Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, szczypiorku, pietruszki to doskonała baza do sałatek i surówek. Dzisiaj połączymy go z kapustą i marchewką. Taką surówkę podamy do obiadu.
Składniki:
- 1/2 małej główki kapusty
- 1 duża marchewka
sos:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- 1 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 duży zmiażdżony ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta papryki mielonej wędzonej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Sos:
Majonez, śmietanę, olej, czosnek i przyprawy wrzucamy do miski, mieszamy.
Natkę, koperek i szczypior drobno siekamy i dodajemy do sosu. Posiekaną zieleninę łączymy z sosem.
Surówka:
Kapustę szatkujemy, lekko solimy i wyciskamy w dłoniach, aby puściła sok i zmiękła. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Następnie zalewamy warzywa sosem uprzednio przygotowanym, mieszamy.
Surówka z kapusty z sosem farmerskim gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz