MAKATKA

piątek, 12 lipca 2024

Surówka z kapusty z sosem farmerskim

Surówka z kapusty z sosem farmerskim

Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, szczypiorku, pietruszki to doskonała baza do sałatek i surówek. Dzisiaj połączymy go z kapustą i marchewką. Taką surówkę podamy do obiadu.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty
  • 1 duża marchewka

sos:

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 1 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 duży zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta papryki mielonej wędzonej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Sos:

Majonez, śmietanę, olej, czosnek i przyprawy wrzucamy do miski, mieszamy.

Natkę, koperek i szczypior drobno siekamy i dodajemy do sosu. Posiekaną zieleninę łączymy z sosem.



Surówka:

Kapustę szatkujemy, lekko solimy i wyciskamy w dłoniach, aby puściła sok i zmiękła. Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kapusty. Następnie zalewamy warzywa sosem uprzednio przygotowanym, mieszamy.



Surówka z kapusty z sosem farmerskim gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz