Sałatka letnia błyskawiczna
W upalne dni najlepsza sałatka na kolację. Do niej pieczywo czosnkowe i uczta wieczorna gotowa.
Składniki:
- mały mix sałat
- 2 średnie pomidory (żółty i czerwony)
- 2 ogórki gruntowe
- 1 cebula dymka ze szczypiorem
sos:
- zmiażdżony ząbek czosnku
- czubata łyżka majonezu
- czubata łyżka jogurtu gęstego, np. greckiego
- sól i pieprz do smaku
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Mix sałat przekładamy do dużej miski. Cebulę kroimy w półkrążki, szczypior drobno. Pomidory kroimy w łódeczki, obranego ze skórki ogórka w plasterki. Pokrojone warzywa przekładamy do miski.
Składniki sosu łączymy w osobnej miseczce. Przelewamy do warzyw. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Podajemy sałatkę z pieczywem czosnkowym, grzankami lub ciabattą.
Sałatka letnia błyskawiczna gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz