Sos farmerski do sałatek
Prosty sos majonezowo -śmietanowy z czosnkiem i dużą garścią ziół: koperku, szczypiorku, pietruszki. Doskonała baza do sałatek i surówek. Latem mamy dorodne, świeże zioła, warto taki sos robić często!
Składniki:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- 1 czubate łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 duży zmiażdżony ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta papryki mielonej wędzonej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
Majonez, śmietanę, olej, czosnek i przyprawy wrzucamy do miski, mieszamy.
Natkę, koperek i szczypior drobno siekamy i dodajemy do sosu. Posiekaną zieleninę łączymy z sosem.
Sos farmerski doskonały do sałatek i surówek gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz