MAKATKA

piątek, 12 lipca 2024

Pierogi z serem i borówkami

Pierogi z serem i borówkami

Pierogi na słodko z serem waniliowym i borówkami to nasza propozycja na letni obiad, kiedy upały doskwierają i chciałoby się zjeść coś lekkiego, niekoniecznie mięsnego czy tłustego.

Składniki:

ser:

  • szklanka świeżych borówek
  • 25 dkg twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 1 żółtko

ciasto na pierogi:

porcja na 40-50 pierogów

  • 3 szklanki mąki typ 450 lub 500+mąka do podsypywania
  • 250 ml wrzątku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżeczka soli

    okrasa:

3-4 łyżki masła

Sposób przyrządzenia:

Ciasto:
 Do wrzątku dodajemy sól, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Następnie do dużej miski przesiewamy mąkę i wlewamy olej. Mieszamy wszystko i pomału wlewamy wrzątek. Mieszamy dalej, kiedy składniki wstępnie się połączą zaczynamy ciasto wyrabiać ręcznie. Możemy przełożyć je na stolnicę i wyrabiać dalej do momentu, aż będzie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Jeśli w trakcie wyrabiania będzie się kleiło podsypujemy niewielką ilością mąki. Na koniec oprószamy ciasto mąką, zostawiamy w misce przykryte ściereczką na ok. 1/2 godziny, aby ” odpoczęło”.



Farsz:
Ser łączymy z żółtkiem, cukrem oraz cukrem wanilinowym i rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy borówki. Mieszamy delikatnie całość.




Lepimy i gotujemy pierogi:
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną odkładamy pod przykrycie, drugą wałkujemy cienko (ok. 2 mm) i szklanką wyciskamy kółka. Na środek każdego kółka nakładamy czubatą łyżeczkę farszu. 




 Składamy krążek na pół i zlepiamy dokładnie brzegi uważając, aby nadzienie nie wchodziło w zlepiany brzeg, bo pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Pierogi ulepione układamy na blacie podsypanym mąką i przykrywamy ściereczką, aby nie obsychały. 




W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją dobrze i na mocno wrzącą wrzucamy partiami pierogi (po 15 sztuk na raz). Po wrzuceniu mieszamy je ostrożnie, aby nie przyklejały się do dna garnka. Wystarczy przemieszać dwa razy delikatnie, nie kalecząc przy tym pierogów, najlepiej wypukłą stroną łyżki. Po wypłynięciu pierogów na wierzch zmniejszamy ogień i gotujemy je jeszcze 1-2 minuty (zależnie od wielkości pierogów i grubości ciasta) Ugotowane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową na talerze i okraszamy roztopionym masłem.

Pierogi z serem i borówkami gotowe!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz