Pierś z kurczaka w sosie porowo-pieczarkowym
Pierś z kurczaka pokrojona w paseczki, zatopiona w kremowym sosie porowo-pieczarkowym z zielonym groszkiem to nasza propozycja na szybki i wyborny obiad.
Składniki:
pierś z kurczaka:
- 1/2 kg mięsa z piersi pokrojonego w paseczki
- sól, pieprz, czerwona papryka i curry do smaku
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
sos:
- 25 dkg średnich pieczarek
- 1 por (biała część)
- szklanka groszku mrożonego
- 1/2 czerwonej papryki
- szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżka maggi
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka kremówki
- 1 czubata łyżka mąki
Sposób wykonania:
Mięso kroimy w cienkie paseczki.
Na dużej, głębokiej patelni podgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na gorącym tłuszczu pierś na rumiano. W trakcie smażenia przyprawiamy ją solą, pieprzem, curry i papryką. Następnie dodajemy na patelnię pora pokrojonego w półplasterki. Do podsmażonego pora dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Dorzucamy do mięsa i warzyw na patelni groszek mrożony. Smażymy całość kilka minut i zalewamy bulionem, dodajemy maggi. Dusimy całość góra 15minut. Jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody.
Śmietanę łączymy z odrobiną wody i mąką tak, aby nie było grudek, zalewamy nią sos. Doprowadzamy sos do wrzenia, gotujemy aż zgęstnieje i wyłączamy ogień. Doprawiamy jeszcze ewentualnie, jeśli jest taka potrzeba solą, pieprzem i maggi.
Pierś z kurczaka w sosie porowo-pieczarkowym gotowa!
Możemy ją podawać z kluskami, makaronem lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz