poniedziałek, 28 lipca 2025

Ogórki kiszone do spiżarni

Bardzo prosty sposób kiszenia ogórków na zimę. Minimum składników i doskonały smak tradycyjnych ogórków kiszonych domowym sposobem. Przepis w naszym domu funkcjonuje od lat i tak ukiszone ogórki nam bardzo smakują i co najważniejsze doskonale się przechowują całą zimę.

Składniki:

  • około 5  kg małych ogórków gruntowych
  • 2-3  małe główki czosnku
  • duży pęczek kopru z baldachami
  • kawałek korzenia chrzanu 20 cm oraz 5-6 liści chrzanu
  • 4 litry wrzątku
  • 8 płaskich łyżek soli kamiennej koniecznie niejodowanej
  • 10 litrowych słoików

Sposób przyrządzenia:

Aby ogórki na zimę były twarde i jędrne dodajemy do słoików korzeń chrzanu. Można też dodać dla lepszego smaku liście chrzanu, zielone liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni. Liście owoców zmieniają jednak trochę smak ogórków i nie każdemu smakują, ale poeksperymentować zawsze można.

Ogórki przed kiszeniem myjemy i zalewamy zimną wodą na 1-2 godziny (będą słodkie i chrupiące).

My ten zabieg wykonujemy zawsze przed zaprawianiem kiszonych i konserwowych ogórków. Sprawdza się doskonale.

Wstawiamy do garnka wodę i gotujemy ją (ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia, solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli. Do przetworów używamy zawsze sól kamienną niejodowaną, a najlepiej specjalnie dedykowaną do zapraw. Gdzieś wyczytałyśmy, że jod może zmiękczać ogórki, bo hamuje rozwój bakterii kwasu mlekowego.

W umytych i wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, 2 ząbki czosnku, 1/2 liścia chrzanu, mały kawałek korzenia chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki. Ogórki układamy „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu i czosnku. Zalewamy wrzątkiem, zakręcamy dobrze nakrętki i odstawiamy do spiżarni.

Po zakręceniu słoików można odwrócić je do góry dnem, przykryć ręcznikiem i zostawić tak, aż całkowicie przestygną. Odwracanie słoików do góry dnem nie jest konieczne ponieważ w ciągu pierwszych dni kiszenia słoiki powinny się zamknąć, ale tak robiła nasza babcia i my ten rytuał naśladujemy.


Po dwóch tygodniach ogórki kiszone są gotowe do spożycia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz