piątek, 25 lipca 2025

Biszkopt keksowy czekoladowy

Biszkopt keksowy na mleku i oleju to doskonała baza do tortów i ciast przekładanych kremami. Prosty do upieczenia, smaczny, wilgotny, ładnie się kroi na blaty. Polecamy!

Składniki:

  • 3 jaja M
  • szczypta soli
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 180 g cukru
  • 220 ml mleka
  • 60 g oleju bezzapachowego
  • czubata łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 210 g mąki tortowej
  • 20 g kakao
  • 6 g proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Forma prostokątna o wymiarach 28/18 cm lub okrągła o średnicy 24 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać masę jajeczną na wysokich obrotach miksera. Powoli dosypujemy cukier. Miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i lekko napuszy się. Teraz dodajemy skrobię, łączymy z masą już na niskich obrotach i wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i miksujemy nadal na małych obrotach tylko do połączenia składników. Nie miksujemy długo, aby nie napowietrzyć ciasta za mocno.



Tak przygotowany biszkopt przelewamy do formy, stukamy formą o blat kilka razy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto 35-40 minut (do suchego patyczka).



Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, przekładamy z formy na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepły nadaje się do krojenia na blaty!

 Polecamy ciasta na bazie biszkoptu keksowego:

https://rajchelewa.blogspot.com/2024/05/tort-truskawkowy.html

https://rajchelewa.blogspot.com/2025/07/ciasto-malinowa-dama.html



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz