piątek, 25 lipca 2025

Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinowa dama jest bardzo prosta do upieczenia, smakuje zawsze całej rodzince i gościom. Pięknie się prezentuje.

Składniki:

biszkopt

  • 3 jaja M
  • szczypta soli
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 180 g cukru
  • 220 ml mleka
  • 60 g oleju bezzapachowego
  • czubata łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 210 g mąki tortowej
  • 20 g kakao
  • 6 g proszku do pieczenia

krem

  • 500 ml kremówki 36%
  • 500 g mascarpone
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 śmietan-fix (opcjonalnie)

dodatkowo

  • 250 g malin
  • 2 galaretki malinowe lub truskawkowe

Sposób wykonania:

Biszkopt.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Forma prostokątna o wymiarach 28/18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać masę jajeczną na wysokich obrotach miksera. Powoli dosypujemy cukier. Miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i lekko napuszy się. Teraz dodajemy skrobię, łączymy z masą już na niskich obrotach i wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i miksujemy nadal na małych obrotach tylko do połączenia składników. Nie miksujemy długo, aby nie napowietrzyć ciasta za mocno.



Tak przygotowany biszkopt przelewamy do formy, stukamy formą o blat kilka razy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ciasto 35-40 minut (do suchego patyczka).

Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, przekładamy z formy na kratkę kuchenną do całkowitego przestudzenia. Kroimy na dwa blaty.



Krem.

Kremówka i ser muszą być mocno schłodzone.

Wszystkie składniki kremu prócz kakao przekładamy do misy miksera i ubijamy na sztywno. Ubijamy krem 3-4 minuty uważając, aby go nie „przebić”, bo zrobi się nam masło. Krem dzielimy na dwie równe części. Do jednej z nich wsypujemy kakao i łączymy je krótko mikserem z ubitym kremem. Z białego kremu odkładamy dwie czubate łyżki do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.



Galaretki przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Składamy ciasto.

Dolny blat biszkoptu układamy w formie. Zapinamy obręcz formy. Wykładamy krem kakaowy, wyrównujemy warstwę kremu i kładziemy na nim drugi blat.



Wykładamy krem biały, wyrównujemy. Możemy widelcem lub specjalnym grzebieniem zrobić wzorek.



Na białym kremie układamy maliny. Lekko wciskamy je w krem.



Na tak przygotowane ciasto wylewamy lekko tężejącą galaretkę.



Trochę galaretki odkładamy do miseczki. Wkładamy ciasto i galaretkę w miseczce do lodówki na kilka godzin, aby wszystko stężało.

Na koniec ozdabiamy ciasto rozetkami z kremu i kosteczkami galaretki.



Ciasto Malinowa Dama gotowa!

Nasze rady:

Ciasto możemy zrobić w kształcie tortu. Należy wówczas użyć do upieczenia biszkoptu tortownicę o średnicy 24 cm.

Blaty ciasta możemy dodatkowo nasączyć na przykład wodą z cytryną lub herbatą. Biszkopt keksowy jest jednak na tyle wilgotny, że do kremu z mascarpone i kremówki nie musimy go nawilżać.

Śmietan-fix możemy użyć na wszelki wypadek, szczególnie latem, gdy są upały, aby krem nam nie „popłynął”.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz