Knedle serowe ze śliwkami
Tradycyjne knedle ze śliwkami robimy z ciasta ziemniaczanego, ale na przykład w Austrii bardzo popularne są knedle serowe z morelami. Postanowiłyśmy więc ugotować knedle serowe ze śliwkami i sprawdzić, czy będą tak smaczne, jak te bardziej tradycyjne z ciasta ziemniaczanego. Wyszły bardzo dobre, wszystkim smakowały!
Składniki:
- 10-12 śliwek węgierek
- 500 g twarogu półtłustego
- 250 g gotowanych ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.
Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy ser rozdrobniony widelcem, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli oraz 2 łyżeczki cukru. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.
Z ciasta formujemy wałek, kroimy kluski 4-5 cm. Kluski rozpłaszczamy w dłoni i na środek każdej układamy śliwkę bez pestki, a do jej wnętrza wsypujemy odrobinę cukru. Zawijamy brzegi ciasta, lepimy i kulamy kulę. Podsypujemy mąką i układamy na deseczce.
Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.
Ugotowane knedle przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Jeśli nie przepadamy za cynamonem, możemy go pominąć.
Knedle serowe ze śliwkami gotowe!
Nasza rada:
Do knedli najlepiej użyć małych śliwek, np. węgierek, knedle wyjdą nieduże i zgrabne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz