MAKATKA

niedziela, 14 lipca 2024

Knedle serowe ze śliwkami

Knedle serowe ze śliwkami

Tradycyjne knedle ze śliwkami robimy z ciasta ziemniaczanego, ale na przykład w Austrii bardzo popularne są knedle serowe z morelami. Postanowiłyśmy więc ugotować knedle serowe ze śliwkami i sprawdzić, czy będą tak smaczne, jak te bardziej tradycyjne z ciasta ziemniaczanego. Wyszły bardzo dobre, wszystkim smakowały!

Składniki:

  • 10-12 śliwek węgierek
  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.

Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy ser rozdrobniony widelcem, mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli oraz 2 łyżeczki cukru. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.

Z ciasta formujemy wałek, kroimy kluski 4-5 cm. Kluski rozpłaszczamy w dłoni i na środek każdej układamy śliwkę bez pestki, a do jej wnętrza wsypujemy odrobinę cukru. Zawijamy brzegi ciasta, lepimy i kulamy kulę. Podsypujemy mąką i układamy na deseczce.




Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię.



Ugotowane knedle przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Jeśli nie przepadamy za cynamonem, możemy go pominąć.

Knedle serowe ze śliwkami gotowe!



Nasza rada:

Do knedli najlepiej użyć małych śliwek, np. węgierek, knedle wyjdą nieduże i zgrabne.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz