piątek, 1 sierpnia 2025

Ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach

Proste, pyszne ciasto budyniowe na ciasteczkach petit beurre, z wiśniami, polane czekoladą. Delicje w sam raz na letni podwieczorek.

Składniki:

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 600 ml mleka
  • 5 łyżek cukru

dodatkowo:

  • około 20 ciasteczek petit beurre
  • 1/2 kg wydrylowanych wiśni

polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady mlecznej
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • łyżeczka kakao

Sposób wykonania:

Najpierw robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!



Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.

Składamy ciasto.

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa 22x22 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 2/3 kremu i wiśnie, które lekko wciskamy w krem. Następnie dajemy pozostałą warstwę kremu. Układamy na wierzchu ciastka, które możemy trochę nasączyć sokiem pozostałym po drylowaniu wiśni rozcieńczonym z wodą. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.


Przygotowujemy polewę.

Rozgrzewamy składniki polewy, na małym ogniu, w kąpieli wodnej i tylko do rozpuszczenia masy czekoladowej. Lekko przestudzoną polewę wykładamy na wierzch ciasta i ozdabiamy je wisienkami.



Pyszne ciasto budyniowe z wiśniami na petitkach gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz