Ogórki w zalewie curry
Chrupiące, pikantne ogóreczki w zalewie curry to doskonała przekąska imprezowa lub dodatek do obiadu. Prosty przepis i mało pracy, a zimą wystarczy tylko sięgnąć po nie do spiżarni.
Składniki:
zalewa:
- 5,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki octu
- 1/2 kg cukru
- 3 łyżki przyprawy curry
- 1/5 łyżki soli
ogórki:
- 2,5 kg ogórków gruntowych
- garść liści selera
- 5 niedużych cebul
- 10-12 łyżeczek gorczycy
- 10-12 słoiczków od dżemu i półlitrowych
Sposób wykonania:
Składniki zalewy oprócz octu przekładamy do garnka. Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Wyłączamy ogień, wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.
Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki.
Słoiki oraz nakrętki myjemy i wyparzamy.
Do każdego słoiczka wkładamy kilka liści selera, ćwiartkę cebuli i pół łyżeczki gorczycy. Następnie układamy „na baczność” ogórki dosyć ciasno.
Zalewamy je przestudzoną zalewą, tak aby ogórki nie wystawały i równocześnie słoiki nie były zalane po brzegi (zostawiamy centymetr wolny od brzegu). Zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy ogórki curry nie dłużej jak 8 minut, licząc od zagotowania. Wyjmujemy słoiki z garnka, układamy do góry dnem do przestudzenia. Na koniec odkładamy gotowe zaprawy do spiżarni.
Ogórki w zalewie curry gotowe do spiżarni!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz