MAKATKA

poniedziałek, 15 lipca 2024

Udka z kurczaka w rumianym sosie

Udka z kurczaka w rumianym sosie

Proponujemy szybki obiad z udek drobiowych, duszonych na patelni w cebuli i przyprawach. Mięso jest soczyste i kruche, do tego zrobimy pyszny sos. Prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju, 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czerwona papryka

Sposób wykonania:

Udka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Na gorącym tłuszczu obsmażamy na rumiano z obu stron udka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy całość aż do mocnego zrumienienia cebuli. Następnie podlewamy udka wodą i przykrywamy pokrywą. Dusimy mięso około 30 minut.



 Kiedy będzie już miękkie wykładamy je na talerz i robimy sos. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Zagęszczamy sos na patelni. Przyprawiamy go jeszcze maggi i sosem sojowym. Tak przyrządzony sos przecieramy przez gęste sitko lub rozdrabniamy go blenderem. Teraz wkładamy z powrotem udka do sosu, podgrzewamy.

 Udka z kurczaka w rumianym sosie gotowe!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz