Udka z kurczaka w rumianym sosie
Proponujemy szybki obiad z udek drobiowych, duszonych na patelni w cebuli i przyprawach. Mięso jest soczyste i kruche, do tego zrobimy pyszny sos. Prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.
Składniki:
- 2 udka z kurczaka
- szklanka wody
- 1 duża cebula
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 łyżka maggi
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki oleju, 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czerwona papryka
Sposób wykonania:
Udka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Na gorącym tłuszczu obsmażamy na rumiano z obu stron udka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy całość aż do mocnego zrumienienia cebuli. Następnie podlewamy udka wodą i przykrywamy pokrywą. Dusimy mięso około 30 minut.
Kiedy będzie już miękkie wykładamy je na talerz i robimy sos. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Zagęszczamy sos na patelni. Przyprawiamy go jeszcze maggi i sosem sojowym. Tak przyrządzony sos przecieramy przez gęste sitko lub rozdrabniamy go blenderem. Teraz wkładamy z powrotem udka do sosu, podgrzewamy.
Udka z kurczaka w rumianym sosie gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz