sobota, 6 kwietnia 2024

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku

To jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej – rodzaj gęstego, treściwego gulaszu z fasolą. Potrawa bardzo tradycyjna i uwielbiana w naszym domu.

Składniki:

  • 1/2 kg fasoli „piękny Jaś”
  • 2 marchewki
  • 1/2 l bulionu
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 3 kiełbasy podwędzane (chłopska lub jałowcowa)
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka maggi
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 czubata łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • płaska łyżka mąki

Sposób przyrządzenia:

Fasolę przebieramy, płuczemy, zalewamy wodą (5 cm ponad ziarna) i odstawiamy do namoczenia na około 10 godzin (najlepiej na noc).



 Na drugi dzień gotujemy fasolę w wodzie, w której się moczyła około 1,5 godziny (na małym ogniu) w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po godzinie gotowania dodajemy do fasoli pokrojoną w kostkę marchew i dolewamy bulion.

Na patelni wysmażamy na smalcu boczek pokrojony w drobną kostkę. Dorzucamy do niego kiełbasę pokrojona w półplasterki i cebulę poszatkowaną. Całość smażymy do zeszklenia cebuli. Przekładamy do ugotowanej fasoli.



Dajemy do fasoli koncentrat pomidorowy i przyprawy: cukier, pieprz, majeranek, który rozcieramy w dłoniach przed wrzuceniem do garnka, maggi i ewentualnie odrobinę soli ( pamiętajmy, że fasolę już soliliśmy i bulion też był przyprawiany).



Na koniec śmietanę łączymy z mąką i odrobiną wody, hartujemy gorącym płynem z fasoli i zagęszczamy fasolkę.

Fasolka po bretońsku gotowa!



 

Sałatka rzodkiewkowa z kabanosem

Sałatka rzodkiewkowa z kabanosem

Lekko ostra i mocno chrupiąca sałatka z jajkiem, rzodkiewką i kabanosem polana sosem majonezowym o czosnkowym smaku. Można ją podać na śniadanie lub kolację. Jest kolorowa, sycąca i bardzo wiosenna.

Składniki:

  • 1 ogórek długi
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 7-8 rzodkiewek
  • 2 kabanosy
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy konserwowej

sos:

  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Rzodkiewki kroimy w plasterki, które przekrawamy na ćwiartki.

Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Tak samo kroimy cebulę oraz seler naciowy.

Jajka możemy pokroić w nieco grubszą kostkę. Kabanosa w półcentymetrowe kawałki.

Pokrojone składniki sałatki przekładamy do miski razem z osączoną z zalewy kukurydzą. Przyprawiamy sałatkę pieprzem i solą do smaku.



Majonez , śmietanę lub jogurt łączymy ze zmiażdżonym czosnkiem, dokładnie mieszamy i przekładamy do miski z warzywami. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki , aby sałatka się schłodziła.

Sałatka rzodkiewkowa z kabanosem gotowa!



 

Roladki z kurczaka nadziewane kukurydzą

Roladki z kurczaka nadziewane kukurydzą

Delikatne piersi z kurczaka z nadzieniem pietruszkowo-kukurydzianym, duszone w sosie własnym. Danie, które można zaserwować na niedzielny obiad. Smacznie , lekko i kolorowo.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • pęczek pietruszki
  • 1 szklanka kukurydzy z puszki
  • 10 dkg sera żółtego
  • ok. 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania roladek
  • szklanka bulionu lub wody z 2 łyżkami maggi
  • czubata łyżka masła
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem.



Natkę pietruszki siekamy grubo, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, 3-4 łyżki oleju i szczyptę soli. Rozdrabniamy całość blenderem na papkę. W momencie, gdy zacznie uwalniać się w czasie blendowania zapach czosnku i pietruszki pesto jest gotowe. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kukurydzę odsączamy na sitku.

Na każdy płat mięsa nakładamy warstwę pesto pietruszkowego, ser i kukurydzę. Zawijamy roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w trakcie smażenia. Spinamy wykałaczkami lub szpikulcami do zrazów.



Gotowe roladki obtaczamy w w mące i kładziemy na patelni lub w rondlu, na rozgrzanym oleju, najpierw stroną z wykałaczką, następnie odwracamy je na drugą stronę. Roladki rumienimy z obu stron. Teraz podlewamy je bulionem lub wodą z maggi, przykrywamy pokrywą i dusimy 25-30 minut.



 Sprawdzamy, czy płyn nie wyparował, ewentualnie dolewamy trochę bulionu. Na koniec zdejmujemy pokrywę, dodajemy masło, sos sojowy, podgrzewamy całość 2-3 minuty, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję.

Roladki drobiowe z pysznym nadzieniem gotowe!



 

piątek, 5 kwietnia 2024

Ciasto czekoladowo -wiśniowe bez jajek

Ciasto czekoladowo -wiśniowe bez jajek

Mocno czekoladowe ciasto z wiśniami z kompotu i lukrem wiśniowym. Ciasto nie zawiera w składzie jajek. Przeznaczone jest dla osób nie mogących lub nie chcących jeść jajek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka (może być sojowe)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni (z kompotu lub mrożonych)
  • łyżka mąki do oprószenia wiśni

lukier:

  • 2 łyżki soku z wiśni
  • 4 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:

Forma okrągła do pieczenia 20 cm średnicy wyłożona na spodzie papierem do pieczenia

Suche składniki przesiane przez sito i wymieszane.



Suche składniki przesypujemy do misy miksera. Dodajemy do nich mleko, cukier i olej. Wszystko dokładnie łączymy za pomocą miksera. Masa jest dosyć gęsta. Na koniec wlewamy ocet i krótko miksujemy całość.



Przekładamy ciasto do foremki. Wiśnie oprószamy mąką i dajemy na wierzch ciasta.



Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).

Upieczone ciasto studzimy i polewamy wiśniowym lukrem.

Ciasto czekoladowo -wiśniowe bez jajek gotowe!



 

Schab duszony z pieczarkami

Schab duszony z pieczarkami

Schab marynowany w miodzie, musztardzie i cebuli, duszony w głębokiej patelni, w marynacie. Pyszna propozycja na obiad niedzielny. Schab jest kruchy, sos wyrazisty, grzybowy -niebo w gębie!

Składniki:

  • 1,2 do 1,5 kg schabu bez kości
  • 3 szklanki wody
  • 1 mała cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 2 łyżki maggi
  • tłuszcz do smażenia (smalec do schabu, masło do pieczarek)
  • 2 łyżki mąki

marynata:

  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki

Schab myjemy, osuszamy, przekładamy do miski i nacieramy przyprawami z marynaty. Cebulę kroimy w grubą kostkę, obkładamy nią mięso i odkładamy szczelnie przykryte do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Na godzinę przed pieczeniem wykładamy schab z lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki smalcu i obsmażamy na nim na rumiano ze wszystkich stron mięso, bez cebuli. Do rumianego schabu dokładamy cebulę, smażymy całość jeszcze 10 minut, aż cebula się podrumieni. Następnie zalewamy wszystko wodą, dodajemy maggi, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy schab do miękkości, czyli około 2 godzin.



Na drugiej patelni podsmażamy na maśle pieczarki pokrojone na połówki z drobno posiekaną cebulą.

Na koniec mięso wykładamy z patelni, kroimy w plastry, grubość według uznania. Sos zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną wody i przecieramy przez sito. Dodajemy do sosu pieczarki, plastry schabu, lekko podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Schab duszony z pieczarkami gotowy!



 

Surówka z marchewki i jabłka do obiadu

Surówka z marchewki i jabłka do obiadu

Błyskawiczna surówka z dwóch warzyw-marchewki i jabłka z dodatkiem orzechów włoskich. Dużo witamin, szczególnie jesienią potrzebnych. Surówka smaczna, uwielbiana przez dzieci i dorosłych.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 1 duże lub 2 małe jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Sposób przyrządzenia:

Marchew i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przyprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny, skrapiamy olejem i mieszamy dokładnie. Na koniec posypujemy surówkę orzechami. Możemy podawać surówkę od razu lub schłodzić chwilę w lodówce.

Prosta i błyskawiczna surówka z marchewki i jabłka gotowa!



 

czwartek, 4 kwietnia 2024

Pulpety z szynki w sosie curry

Pulpety z szynki w sosie curry

Gotowane pulpety wieprzowe w kremowym sosie curry to nasza propozycja obiadowa. Mięso jest delikatne, sos kremowy, doskonały w smaku.

Składniki:

pulpety:

  • 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 bułka kajzerka zamoczona w zimnej wodzie
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

sos:

  • 3 szklanki wody
  • 1 łyżeczka curry

    2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki maggi ( można zamiast maggi dodać gałązkę lubczyku)
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 150 ml śmietany 18%
Sposób wykonania:

Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia.

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę i przyprawy

Masę dokładnie wyrabiamy.

Formujemy nieduże pulpeciki. 


Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 pulpetów. 

Do dużego rondla wlewamy wodę, podgrzewamy ją i wrzucamy do niej liście laurowe i ziele angielskie. Gotowe pulpety kładziemy ostrożnie do wrzącej wody, gotujemy je około 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy do pulpetów maggi (lubczyk dodajemy na samym początku) i sok z cytryny oraz curry. Mąkę łączymy z odrobiną wody i śmietaną. Jeśli śmietana jest kwaśna, należy ją zahartować. Zagęszczamy sos i wyłączamy ogień. Jeśli jest potrzeba dodajemy do sosu trochę soli i pieprzu do smaku.

Pulpety wieprzowe w sosie curry gotowe!



 

Szare kluchy ciepane

Szare kluchy ciepane

Szare kluski ciepane, czyli rzucane na wodę to bardzo proste danie pochodzące z Wielkopolski. Najczęściej podawane są z zasmażaną kapustą kiszoną, ale można też do nich podać kawał mięsa w sosie lub okrasić boczkiem wędzonym z cebulką i do popicia zaserwować maślankę lub kefir. Z wszystkimi wymienionymi dodatkami są smaczne. Dawniej było to wiejskie jedzenie, dzisiaj podaje się je w dobrych restauracjach jako regionalny przysmak.

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki (mniej więcej)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki soli
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki smalcu lub oleju

Sposób wykonania:

Ziemniaki ścieramy na ostrej tarce ziemniaczanej, mocno odcedzamy, a wręcz odciskamy np. na sicie. Sok z ziemniaków zachowujemy, czekamy, aż na dnie osadzi się skrobia. Pozostałą na dnie skrobię dodajemy do startych ziemniaków, wodę wyrzucamy. Ziemniaki mieszamy z jajkiem, mąką, skrobią i szczyptą soli. W zależności od rodzaju ziemniaków czasami konieczne jest dodanie większej ilości mąki. Dlatego warto zawsze ugotować kilka próbnych klusek, aby sprawdzić, czy nie rozlatują się w czasie gotowania.




Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku z deseczki. Czyli ciasto wykładamy na deseczkę zwilżoną wodą i za pomocą łyżki lub noża, maczanego od czasu do czasu w wodzie zrzucamy je (po poznańsku ciepiemy) małymi porcjami do wody.



Gotujemy kluchy przez kilka minut (czas zależy od wielkości klusek i rodzaju
ziemniaków, dlatego należy po prostu sprawdzić czy są już gotowe).

Na dużej, głębokiej patelni wytapiamy boczek, dodajemy posiekaną cebulę. Całość
smażymy przez chwilę do zrumienienia.
Gotowe kluski odcedzamy, wrzucamy na patelnię i doprawiamy solą i pieprzem.

W Wielkopolsce obowiązkowym dodatkiem do szarych kluch ciepanych jest kapusta kiszona zasmażana. Oto nasza propozycja:


Szare kluchy to prawdziwie wiejskie jedzenie-proste, z tanich składników, szybko przyrządzane, a jakże smaczne. Pewnie wielu z nas w dzieciństwie jadało takie wiejskie delicje. Są to prawdziwe smaki dzieciństwa. Warto je odtwarzać czasami, aby nie odeszły w niepamięć.



 

środa, 3 kwietnia 2024

Roladki z kurczaka nadziewane



Roladki z kurczaka nadziewane

Piersi z kurczaka, w które zawiniemy trochę papryki i pysznego, wędzonego sera. Roladki apetycznie i pięknie prezentują się na talerzu. Można je podać gościom na obiad, będą podziwiać kunszt gospodyni i wyborny smak dania.

Składniki na 4 duże roladki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 papryki żółtej i zielonej
  • 8 plasterków rolady serowej wędzonej
  • 1 jajko
  • mąka i bułka tarta do obtoczenia roladek
  • 1/4 szklanki oleju, łyżka masła
  • sól, pieprz, czerwona papryka do smaku
  • łyżka przyprawy maggi

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem. Na każdym płacie układamy po dwa plastry sera wędzonego i po kilka pasków papryki. Ciasno zwijamy w roladki.





Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej i masło). Roladki obtaczamy w mące, nadmiar mąki strzepujemy, następnie maczamy w rozkłóconym jajku i na koniec w bułce tartej. 

Tak przygotowane roladki obsmażamy na gorącym tłuszczu na rumiano. Teraz podlewamy je odrobiną wody i przyprawą maggi, wrzucamy resztę papryki, przykrywamy patelnię pokrywką. Zmniejszamy ogień pod patelnią. Roladki muszą dojść w środku. Pod przykryciem trzymamy je ok 10-15 minut.

Doskonałe roladki z nutką wędzonki gotowe!




Nasze rady:

Dzięki serowi roladki nie są suche, wędzony posmak nadaje wyrazistego charakteru potrawie.

Możemy też podsmażone na rumiano roladki wstawić w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 20 minut. Dzięki temu dopieką się dobrze w środku.


 





Pulpety w sosie warzywnym


 

Pulpety w sosie warzywnym

Gotowane pulpety wieprzowo-wołowe w sosie warzywnym to nasza propozycja obiadowa. Mięso jest delikatne, sos z dużą ilością warzyw, doskonały w smaku.

Składniki:

pulpety:

  • 1/2 kg mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej w proszku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz do smaku
sos:
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 szklanka groszku konserwowego
  • 1 szklanka kukurydzy konserwowej
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Sposób wykonania:

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Formujemy nieduże pulpeciki. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 pulpetów. Do dużego rondla wlewamy bulion, doprowadzamy go do wrzenia. Uformowane pulpety kładziemy ostrożnie do wrzątku. Gotujemy je około 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu.



Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy na niego pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler. Dusimy warzywa na maśle 10 minut. Po tym czasie dodajemy je do pulpetów. Dorzucamy groszek i kukurydzę oraz sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.



 Mąkę łączymy z odrobiną wody i zagęszczamy sos. Pulpety podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Pulpety wieprzowo-wołowe w warzywach gotowe!



wtorek, 2 kwietnia 2024

Udka kurczaka pieczone

Udka kurczaka pieczone

Proste danie z udek drobiowych marynowanych w przyprawach, pieczonych w piekarniku. Kurczak delikatny i soczysty. Pyszna propozycja na szybki obiad.

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Udka dokładnie myjemy, osuszamy, następie nacieramy mieszanką oleju ze wszystkimi przyprawami.



 Tak zamarynowane mięso odkładamy do naczynia wyłożonego pokrojoną cebulą na dnie, co najmniej na godzinę, do lodówki.  



Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Przekładamy udka do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i pieczemy pod przykryciem godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywę i trzymamy mięso jeszcze 1/2 godziny w piekarniku, aż się przyrumieni.



 Podajemy udka z ulubionymi dodatkami.

Udka z kurczaka pieczone w piekarniku gotowe!





 

poniedziałek, 1 kwietnia 2024

Seromakowiec

Seromakowiec

Ciasto idealne na święta. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyjne polskie ciasta – sernik i makowiec pięknie uperfumowane aromatem pomarańczy. Jest przepyszne i do tego szykownie prezentuje się na świątecznym stole!

Składniki:

blacha 25x30 cm

Kruchy spód:

  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500 lub tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 4-5 kropli olejku migdałowego (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Warstwa makowa:

  • 850 g gotowej masy makowej z puszki
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru pudru

Warstwa sernikowa:

  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 100 g śmietany 18%
  • 70 g budyniu waniliowego z cukrem
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 5-6 kostek ciemnej czekolady

Sposób wykonania:

Ciasto na spód.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka, śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.



Po tym czasie wałkujemy ciasto i wkładamy na spód blaszki wyścielonej na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Ciasto lekko studzimy. Wykładamy na nie warstwę makową.

Warstwa makowa:

Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy puszystą, białą masę ok. 4 minut. Następnie dodajemy mak z puszki, skórkę pomarańczową.



Warstwa serowa:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odkładamy na bok.

Do misy miksera wkładamy miękkie masło i razem z cukrem pudrem rozbijamy je na puch. Dokładamy po jednym żółtku i po 2-3 łyżki sera. Cały czas miksujemy. Działamy tak aż do wyczerpania składników. Na koniec dorzucamy skórkę pomarańczową, śmietanę i budyń. Krótko i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dokładamy pianę z białek, którą wtłaczamy do masy serowej delikatnie łyżką. Masę serową wykładamy na warstwę maku.



Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut – do zarumienienia warstwy serowej. 



W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika. Upieczony seromakowiec zostawiamy w zamkniętym i wyłączonym piekarniku przez 15 minut, następnie uchylamy lekko drzwiczki i studzimy tak ciasto około godziny.



Wystudzony całkowicie seromakowiec polewamy białą czekoladą roztopioną z mlekiem w kąpieli wodnej. Ciemną czekoladę roztapiamy również, przekładamy do woreczka, odcinamy końcówkę woreczka i robimy kratkę na białej polewie.



Wstawiamy go do lodówki, najlepiej na całą noc.

Seromakowiec gotowy!

 


Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

Sos tatarski można przyrządzić z różnymi składnikami, ale w naszym domu zawsze dodawało się marynowane grzybki, cebulę i korniszony. My podtrzymujemy tę tradycję, taki sos nam najbardziej smakuje i oczywiście zawsze kojarzy się z Wielkanocą. Jajka w sosie tatarskim to obowiązkowa potrawa na wielkanocnym stole według naszej tradycji.

Składniki:

  • 7-8 podgrzybków marynowanych (mogą być pieczarki lub borowiki)
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo

Sposób wykonania:

Grzyby osączamy z marynaty i drobno siekamy. Cebulę, paprykę oraz ogórki kroimy w drobniutką kosteczkę (im drobniej tym lepiej).

Przekładamy do miseczki posiekane warzywa, przyprawiamy solą (ostrożnie, ponieważ grzyby i ogórki są już słone) i pieprzem. Dodajemy śmietanę, majonez i posiekany szczypiorek. Mieszamy całość. Sos wkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny, ma się dobrze schłodzić. Przed podaniem na stół wykładamy sos na półmisek i układamy na nim połówki jajek.

Jajka w sosie tatarskim gotowe!