MAKATKA

wtorek, 2 kwietnia 2024

Udka kurczaka pieczone

Udka kurczaka pieczone

Proste danie z udek drobiowych marynowanych w przyprawach, pieczonych w piekarniku. Kurczak delikatny i soczysty. Pyszna propozycja na szybki obiad.

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 cebula
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego

Sposób wykonania:

Udka dokładnie myjemy, osuszamy, następie nacieramy mieszanką oleju ze wszystkimi przyprawami.



 Tak zamarynowane mięso odkładamy do naczynia wyłożonego pokrojoną cebulą na dnie, co najmniej na godzinę, do lodówki.  



Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Przekładamy udka do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i pieczemy pod przykryciem godzinę. Następnie zdejmujemy pokrywę i trzymamy mięso jeszcze 1/2 godziny w piekarniku, aż się przyrumieni.



 Podajemy udka z ulubionymi dodatkami.

Udka z kurczaka pieczone w piekarniku gotowe!





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz