Szare kluchy ciepane
Szare kluski ciepane, czyli rzucane na wodę to bardzo proste danie pochodzące z Wielkopolski. Najczęściej podawane są z zasmażaną kapustą kiszoną, ale można też do nich podać kawał mięsa w sosie lub okrasić boczkiem wędzonym z cebulką i do popicia zaserwować maślankę lub kefir. Z wszystkimi wymienionymi dodatkami są smaczne. Dawniej było to wiejskie jedzenie, dzisiaj podaje się je w dobrych restauracjach jako regionalny przysmak.
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1 szklanka mąki (mniej więcej)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 30 dkg boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 łyżki smalcu lub oleju
Sposób wykonania:
Ziemniaki ścieramy na ostrej tarce ziemniaczanej, mocno odcedzamy, a wręcz odciskamy np. na sicie. Sok z ziemniaków zachowujemy, czekamy, aż na dnie osadzi się skrobia. Pozostałą na dnie skrobię dodajemy do startych ziemniaków, wodę wyrzucamy. Ziemniaki mieszamy z jajkiem, mąką, skrobią i szczyptą soli. W zależności od rodzaju ziemniaków czasami konieczne jest dodanie większej ilości mąki. Dlatego warto zawsze ugotować kilka próbnych klusek, aby sprawdzić, czy nie rozlatują się w czasie gotowania.
Kluski wrzucamy do
osolonego wrzątku z deseczki. Czyli ciasto wykładamy na deseczkę
zwilżoną wodą i za pomocą łyżki lub noża, maczanego od czasu
do czasu w wodzie zrzucamy je (po poznańsku ciepiemy) małymi
porcjami do wody.
Gotujemy kluchy przez kilka minut (czas zależy od wielkości klusek i rodzaju
ziemniaków, dlatego należy po prostu sprawdzić czy są już gotowe).
Na dużej, głębokiej patelni wytapiamy boczek, dodajemy posiekaną cebulę. Całość
smażymy przez chwilę do zrumienienia.
Gotowe kluski odcedzamy, wrzucamy na patelnię i doprawiamy solą i pieprzem.
W Wielkopolsce obowiązkowym dodatkiem do szarych kluch ciepanych jest kapusta kiszona zasmażana. Oto nasza propozycja:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz