Seromakowiec
Ciasto idealne na święta.
Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyjne polskie ciasta – sernik
i makowiec pięknie uperfumowane aromatem pomarańczy. Jest
przepyszne i do tego szykownie prezentuje się na świątecznym
stole!
Składniki:
blacha 25x30 cm
Kruchy spód:
- 2 czubate szklanki mąki
pszennej typ 500 lub tortowej
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 4-5 kropli olejku
migdałowego (opcjonalnie)
- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej
śmietany
- szczypta soli
Warstwa makowa:
- 850
g gotowej masy makowej z puszki
- skórka
starta z 1/2 pomarańczy
- 2
jajka
- 2
łyżki cukru pudru
Warstwa
sernikowa:
- 100
g miękkiego masła
- 150
g cukru pudru
- 3
jajka
- 1
kg sera z wiaderka
- 100
g śmietany 18%
- 70
g budyniu waniliowego z cukrem
- skórka
starta z 1/2 pomarańczy
Polewa:
- 100
g białej czekolady
- 2
łyżki mleka
- 5-6
kostek ciemnej czekolady
Sposób
wykonania:
Ciasto na spód.
Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól
i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy
na tarce z dużymi oczkami, maczając co jakiś czas w mące. Krótko
wyrabiamy, aż powstanie ciasto jak kruszonka. Dodajemy żółtka,
śmietanę, cukier puder, wanilinowy i olejek migdałowy. Zagniatamy
rękami ciasto tylko do połączenia składników. Kruchego ciasta
nie wyrabiamy długo. Masło, jajka i śmietana powinny być zimne, z
lodówki. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na
pół godziny.
Po
tym czasie wałkujemy ciasto i wkładamy na spód blaszki wyścielonej
na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i
podpiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ° C. Ciasto lekko studzimy. Wykładamy na nie warstwę makową.
Warstwa
makowa:
Do
misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy puszystą,
białą masę ok. 4 minut. Następnie dodajemy mak z puszki, skórkę
pomarańczową.
Warstwa
serowa:
Białka
oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Odkładamy na bok.
Do
misy miksera wkładamy miękkie masło i razem z cukrem pudrem
rozbijamy je na puch. Dokładamy po jednym żółtku i po 2-3 łyżki
sera. Cały czas miksujemy. Działamy tak aż do wyczerpania
składników. Na koniec dorzucamy skórkę pomarańczową, śmietanę
i budyń. Krótko i delikatnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach
do połączenia składników. Dokładamy pianę z białek, którą
wtłaczamy do masy serowej delikatnie łyżką. Masę serową
wykładamy na warstwę maku.
Tak
przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ° C
(góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut – do
zarumienienia warstwy serowej.
W czasie pieczenia nie otwieramy
piekarnika. Upieczony seromakowiec zostawiamy w zamkniętym i
wyłączonym piekarniku przez 15 minut, następnie uchylamy lekko
drzwiczki i studzimy tak ciasto około godziny.
Wystudzony
całkowicie seromakowiec polewamy białą czekoladą roztopioną z
mlekiem w kąpieli wodnej. Ciemną czekoladę roztapiamy również,
przekładamy do woreczka, odcinamy końcówkę woreczka i robimy
kratkę na białej polewie.
Wstawiamy
go do lodówki, najlepiej na całą noc.
Seromakowiec
gotowy!