Ciasto czekoladowe przełożone warstwą galaretki wiśniowej z drylowanymi wiśniami i delikatnym, puszystym kremem z bitej śmietanki i serka mascarpone to nasza propozycja na uroczyste spotkanie. Ciasto proste do zrobienia a smaczne i efektowne.
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jaja M
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 100 ml śmietany 18%
- 100 ml oleju bezzapachowego
- 230 g mąki
- 80 g ciemnego kakao
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 ml wrzącej wody
Galaretka:
- słoik 1/2 l wiśni drylowanych w kompocie
- 2 galaretki wiśniowe
Krem:
- 250 g serka mascarpone
- 330 ml kremówki 30 %
- 3 łyżki cukru pudru
- 8 g cukru wanilinowego
- 1 śmietan-fix
- 2 łyżki kakao
Sposób wykonania:
Biszkopt.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Forma 28x18 cm wyścielona na dnie papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 160 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy do nich szczyptę soli i cały cukier. Ubijamy mikserem krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy mleko, olej i wrzątek, miksujemy. Na tym etapie cukier się rozpuści, uzyskamy gładką, rzadką masę.
Teraz łączymy mąkę z kakao, mieszamy i przesiewamy przez sitko wprost do masy jajecznej. Dosypujemy sodę, również przesianą przez sitko i proszek do pieczenia. Całość miksujemy do połączenia składników bez długiego ubijania (biszkopt ma być po upieczeniu zwarty i wilgotny). Ciasto nie jest gęste- takie ma być.
Wkładamy przelane do formy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczony biszkopt wyjmujemy z formy zaraz po lekkim przestygnięciu. Przekładamy do góry spodem na kratkę kuchenną, aż całkiem przestygnie. Możemy go od razu pokroić na dwa blaty.
Galaretka:
Wiśnie odsączamy z kompotu. Kompot zachowujemy.
Do garnka wlewamy kompot i tyle wody, aby było 800 ml płynu łącznie. Podgrzewamy płyn, aż zawrze. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim galaretki. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Krem.
Kremówka i mascarpone muszą być mocno schłodzone. Dajemy je razem z pozostałymi składnikami kremu do misy miksera i ubijamy na sztywno.
Składamy ciasto.
Formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Boki formy wykładamy folią rantową lub jeśli nie mamy również papierem do pieczenia. Układamy na dnie dolny blat biszkoptu. Na nim wykładamy wiśnie i zalewamy mocno tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto na pól godziny do lodówki.
Na tak przygotowany spód wykładamy 2/3 kremu i drugi blat ciasta. Pokrywamy wierzch ciasta resztą kremu.
Ciasto wiśniowe posypujemy po wierzchu kakao tuż przed podaniem na stół.
Ciasto wiśniowe gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz