środa, 9 kwietnia 2025

Babeczki wielkanocne w trzech smakach

Mini-babeczki kakaowe, cytrynowe i kokosowe idealne do koszyczka. Pieczemy je za jednym razem i mamy idealne babeczki do święconki w trzech różnych smakach.

Składniki:

  • 2 jajka rozmiar L
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • kilka kropelek ekstraktu waniliowego
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka soku z cytryny +skórka otarta z jednej cytryny
  • Sposób przyrządzenia:

Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy przez sito. Obie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy przez chwilę na wysokich obrotach miksera. Następnie, cały czas ubijając, powoli wsypujemy cukier. Całość ubijamy jeszcze kilka minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie nadal ubijając, powoli wlewamy olej i ekstrakt zapachowy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki. Masę rozlewamy do trzech miseczek. 



Do pierwszej dodajemy kakao i łyżkę ciepłej wody, dobrze mieszamy. Do następnej miseczki wsypujemy wiórki kokosowe, łączymy z ciastem i wreszcie do trzeciej miseczki wrzucamy sok i skórkę z cytryny. Gotowymi ciastami napełniamy foremki silikonowe do mini babeczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut (do suchego patyczka).




Upieczone babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Możemy je posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Z tej porcji ciasta wychodzi 12-14 mini babeczek.

Proste mini-babeczki w trzech smakach gotowe! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz