Mini-babeczki kakaowe, cytrynowe i kokosowe idealne do koszyczka. Pieczemy je za jednym razem i mamy idealne babeczki do święconki w trzech różnych smakach.
Składniki:
- 2 jajka rozmiar L
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- kilka kropelek ekstraktu waniliowego
- 100 g mąki pszennej typ 450
- 40 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka soku z cytryny +skórka otarta z jednej cytryny
Sposób przyrządzenia:
Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy przez sito. Obie mąki, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy przez chwilę na wysokich obrotach miksera. Następnie, cały czas ubijając, powoli wsypujemy cukier. Całość ubijamy jeszcze kilka minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie nadal ubijając, powoli wlewamy olej i ekstrakt zapachowy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki. Masę rozlewamy do trzech miseczek.
Do pierwszej dodajemy kakao i łyżkę ciepłej wody, dobrze mieszamy. Do następnej miseczki wsypujemy wiórki kokosowe, łączymy z ciastem i wreszcie do trzeciej miseczki wrzucamy sok i skórkę z cytryny. Gotowymi ciastami napełniamy foremki silikonowe do mini babeczek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 15-20 minut (do suchego patyczka).
Upieczone babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Możemy je posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Z tej porcji ciasta wychodzi 12-14 mini babeczek.
Proste mini-babeczki w trzech smakach gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz