MAKATKA

poniedziałek, 1 kwietnia 2024

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie tatarskim

Sos tatarski można przyrządzić z różnymi składnikami, ale w naszym domu zawsze dodawało się marynowane grzybki, cebulę i korniszony. My podtrzymujemy tę tradycję, taki sos nam najbardziej smakuje i oczywiście zawsze kojarzy się z Wielkanocą. Jajka w sosie tatarskim to obowiązkowa potrawa na wielkanocnym stole według naszej tradycji.

Składniki:

  • 7-8 podgrzybków marynowanych (mogą być pieczarki lub borowiki)
  • 1 duża cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka drobnego szczypiorku
  • 6-8 jajek ugotowanych na twardo

Sposób wykonania:

Grzyby osączamy z marynaty i drobno siekamy. Cebulę, paprykę oraz ogórki kroimy w drobniutką kosteczkę (im drobniej tym lepiej).

Przekładamy do miseczki posiekane warzywa, przyprawiamy solą (ostrożnie, ponieważ grzyby i ogórki są już słone) i pieprzem. Dodajemy śmietanę, majonez i posiekany szczypiorek. Mieszamy całość. Sos wkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny, ma się dobrze schłodzić. Przed podaniem na stół wykładamy sos na półmisek i układamy na nim połówki jajek.

Jajka w sosie tatarskim gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz