Jajka w sosie tatarskim
Sos tatarski można przyrządzić z różnymi składnikami, ale w naszym domu zawsze dodawało się marynowane grzybki, cebulę i korniszony. My podtrzymujemy tę tradycję, taki sos nam najbardziej smakuje i oczywiście zawsze kojarzy się z Wielkanocą. Jajka w sosie tatarskim to obowiązkowa potrawa na wielkanocnym stole według naszej tradycji.
Składniki:
- 7-8 podgrzybków marynowanych (mogą być pieczarki lub borowiki)
- 1 duża cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 1/2 czerwonej papryki
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- pół pęczka drobnego szczypiorku
- 6-8 jajek ugotowanych na twardo
Sposób wykonania:
Grzyby osączamy z marynaty i drobno siekamy. Cebulę, paprykę oraz ogórki kroimy w drobniutką kosteczkę (im drobniej tym lepiej).
Przekładamy do miseczki posiekane warzywa, przyprawiamy solą (ostrożnie, ponieważ grzyby i ogórki są już słone) i pieprzem. Dodajemy śmietanę, majonez i posiekany szczypiorek. Mieszamy całość. Sos wkładamy do lodówki na co najmniej 1/2 godziny, ma się dobrze schłodzić. Przed podaniem na stół wykładamy sos na półmisek i układamy na nim połówki jajek.
Jajka w sosie tatarskim gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz