piątek, 28 marca 2025

Babka serowa wielkanocna

Bardzo wilgotna, puszysta i mocno waniliowa babka, która długo utrzymuje świeżość dzięki dodaniu do niej aksamitnego serka śmietankowego. Nasza ulubiona babka świąteczna.

Składniki:

  • 4 jajka M
  • 400 g serka waniliowego
  • 300 g mąki typ 550 lub tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki oleju bezwonnego np. rzepakowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • kilka kropel aromatu waniliowego lub pomarańczowego
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Foremka o średnicy 24 cm , wysoka 8 cm .

Jajka wbijamy do wysokiego naczynia, dodajemy szczyptę soli i rozbijamy mikserem. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier wanilinowy w trzech etapach. Miksujemy na wysokich obrotach tak długo, aż masa zrobi się puszysta i co najmniej podwoi swoją objętość , około 10 minut. Delikatnie, pomału wlewamy olej i na koniec olejek zapachowy oraz serek waniliowy. Miksujemy krótko, na wolnych obrotach aż składniki się połączą.


Mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie, na małych obrotach miksera łączymy masę jajeczną z suchymi składnikami. Ciasto powinno być gładkie, gęste i lejące.


 Formę do pieczenia smarujemy obficie i dokładnie masłem, oprószamy bułką tartą. Przelewamy masę do formy.
Wstawiamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu). Pieczemy babkę 45- 50 minut, do suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia. Ostudzoną babkę polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.



Puszysta babka serowa wielkanocna gotowa!




Nasze rady:


Do ciasta możemy użyć oleju rzepakowego, słonecznikowego lub oleju ryżowego, czyli takiego, który nie posiada intensywnego smaku zmieniającego smak ciasta.

W babce serowej na oleju najlepiej sprawdzi się połączenie mąki pszennej z mąką ziemniaczaną. Dodatek tej drugiej sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze i bardziej puszyste.

Można użyć sera twarogowego zmielonego, ale my lubimy serek homogenizowany, dzięki któremu babka jest niezwykle delikatna i puszysta.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz