Najprostszy przepis na serowe placuszki smażone na patelni, który pamiętamy z dzieciństwa. Syrniki to tradycyjne placuszki pochodzące z kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Nasza babcia właśnie z tamtych stron pochodziła i takimi delicjami nas raczyła. Syrniki są wyjątkowe w smaku, z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie, delikatne i pyszne jak sernik. Przygotowuje się je błyskawicznie. To najlepszy deser jaki jadałyśmy w dzieciństwie. Wystarczy posypać cukrem pudrem, ale można podać je polane miodem lub frużeliną owocową.
Składniki:
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 czubate łyżki mąki pszennej tortowej+trochę mąki do podsypywania
- 1 czubata łyżka roztopionego masła
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania syrników
Sposób przyrządzenia:
Twarożek przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cukry, sól oraz jajko. Całość dokładnie łączymy. Na koniec wlewamy roztopione masło, wsypujemy mąkę. Krótko wyrabiamy masę łyżką lub ręką.
Blat posypujemy mąką. Wykładamy masę serową, formujemy wałek i dzielimy go na 6-8 części.
Formujemy okrągłe placuszki. Najlepiej za pomocą szklanki. Nakładamy szklankę na placuszek i kolistymi ruchami poruszamy szklanką. Syrniczki mają być okrągłe i wysokie na mniej więcej 2 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej w takiej ilości, aby syrniki były zatopione w nim do połowy. Smażymy placuszki z obu stron na rumiano na małym ogniu, aby dały radę dojść w środku.
Zdejmujemy z patelni, osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem.
Syrniki gotowe!
Nasze rady:
Jeśli chcemy usmażyć więcej syrników podwajamy składniki.
Twaróg na syrniki powinien być w miarę suchy, grudkowaty i dobrej jakości. Nie nadają się do syrników serki śmietankowe i wiaderkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz