czwartek, 6 marca 2025

Wątróbka w pieczarkach i cebuli

Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jabłka, posypujemy majerankiem. Rzadziej przyrządzamy ją z grzybami chociaż w tej wersji jest również wyśmienita. Dzisiaj polecamy wątróbkę duszoną z pieczarkami i cebulą z przepisu, który polecił nam znajomy. Jest tak smaczna, że na pewno nie raz będziecie do niej wracać.

Składniki:

  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  • 25 dkg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Wątróbkę myjemy, osuszamy i oczyszczamy z żyłek.

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki niezbyt cienkie.

Cebulę kroimy w półkrążki lub piórka.



Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na szklisto cebulę. Dorzucamy do niej pokrojone pieczarki. Całość solimy. Podsmażamy cebulę i grzyby do odparowania płynu.

Na wierzchu układamy wątróbkę. Dusimy ją na pieczarkach i cebuli z jednej strony, aż zmieni kolor.



 Przewracamy na drugą stronę. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu grubo mielonego lub utłuczonego w moździerzu. Podlewamy dwiema łyżkami wody i przykrywamy patelnię pokrywą.

Dusimy całość pod przykryciem od 3 do 6-7 minut. Jeśli lubimy wątróbkę krwistą trzymamy ją na ogniu krócej, jeśli nie dusimy ją nieco dłużej. Podajemy wątróbkę z ziemniakami i ogórkiem kiszonym. W takim zestawie lubimy ją najbardziej.



Wątróbka duszona w pieczarkach i cebuli gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz