Marchewka z kukurydzą zagęszczana zasmażką, lekko słodka to doskonała jarzynka do obiadu. Szczególnie smakuje z kotletami mielonymi lub sznycelkami drobiowymi, ale również można ją podać do wyrazistego, ostrego gulaszu czy jajek sadzonych.
Składniki:
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 140 g
- 1 czubata łyżka masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej typ 450 lub 500
- sól i cukier do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak, aby tylko ją przykryła. Wsypujemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości, czyli15-20 minut. Na koniec gotowania dorzucamy kukurydzę z puszki.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mąkę i smażymy ją około minuty stale mieszając. Mąka dzięki temu straci swój surowy smak, ale nie zbrązowieje.
Dajemy zasmażkę do ugotowanej marchewki z kukurydzą i chwilę gotujemy całość, aż nasza jarzynka zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy ją sokiem z cytryny i cukrem według uznania.
Marchewka z kukurydzą na ciepło gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz