Serowe placuszki smażone na patelni, które pamiętamy z dzieciństwa. Małdrzyki to tradycyjne placuszki pochodzące z kuchni małopolskiej a ściślej galicyjskiej. Nasza babcia, która mieszkała przed wojną w Sandomierzu właśnie takimi delicjami nas raczyła. Małdrzyki są wyjątkowe w smaku, z zewnątrz chrupiące, w środku mięciutkie i delikatne jak najlepszy sernik. Przygotowuje się je błyskawicznie. To jeden z najlepszych deserów jakie jadałyśmy w dzieciństwie. Wystarczy posypać cukrem pudrem, ale można podać je polane frużeliną owocową lub z ulubioną konfiturą.
Składniki:
- 250 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 3 czubate łyżki mąki pszennej tortowej+trochę mąki do podsypywania
- skórka starta z jednej pomarańczy lub kilka kropelek aromatu pomarańczowego
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania małdrzyków
Sposób przyrządzenia:
Twarożek przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cukry, sól oraz jajko. Całość dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową lub aromat, wsypujemy mąkę. Krótko wyrabiamy masę łyżką lub ręką.
Blat posypujemy mąką. Wykładamy masę serową, formujemy wałek i dzielimy go na 6-8 części. Formujemy okrągłe placuszki. Lekko je spłaszczamy. Małdrzyki mają być okrągłe i wysokie na mniej więcej 1 cm.
Na patelni rozgrzewamy olej w takiej ilości, aby małdrzyki były zatopione w nim do połowy. Smażymy placuszki z obu stron na rumiano na małym ogniu, aby dały radę dojść w środku.
Zdejmujemy z patelni, osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Przekładamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem.
Małdrzyki małopolskie gotowe!
Nasze rady:
Jeśli chcemy usmażyć więcej małdrzyków podwajamy składniki.
Twaróg na małdrzyki powinien być w miarę suchy, grudkowaty i dobrej jakości. Nie nadają się do tych placuszków serki śmietankowe i wiaderkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz