Babka drożdżowa
szafranowa
Znakomite ciasto drożdżowe na bazie staropolskiego
przepisu. Szafranowa baba starannie przygotowana będzie dumą
gospodarzy i ozdobą wielkanocnego stołu.
Składniki:
zaczyn
- 125
g mąki tortowej
- szklanka
ciepłego mleka (do 30 °C)
- 40
g drożdży świeżych lub 8 g suchych
- łyżka
cukru
ciasto
- 4
żółtka + 2 białka
- 70
g cukru
- skórka
otarta z 1 cytryny + łyżka spirytusu
- szczypta
szafranu
- 360
g mąki tortowej
- szczypta
soli
- 70
g roztopionego masła
- 2
łyżki rodzynek
- łyżka
kandyzowanej skórki pomarańczowej w syropie
Sposób
wykonania:
Najpierw
nastawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy
przesianą mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Zalewamy wszystko
mlekiem, mieszamy do połączenia składników i odstawiamy w ciepłe
miejsce na godzinę (przykryte ściereczką).
Otartą
skórkę z cytryny moczymy w spirytusie, rodzynki w ciepłej wodzie
do napęcznienia, potem odcedzamy a szafran przelewamy na sitku
wrzątkiem.
Jaja
i żółtka ubijamy z cukrem na kogel-mogel około 10 minut.
Kiedy
zaczyn wyrośnie dajemy do niego ubite jajka, skórkę cytrynową,
szafran, mieszamy dokładnie i powoli, partiami dosypujemy przesianą
mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto długo, ok. 20 minut.
Następnie
wlewamy roztopione masło, wsypujemy odcedzone rodzynki i dodajemy
skórkę pomarańczową. teraz wyrabiamy ciasto tak długo, aż
zacznie odchodzić od ręki. Przekładamy je do wysmarowanej masłem
formy. Przykrywamy ściereczką. Kiedy babka wypełni formę do 3/4 wysokości wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
Pieczemy
babę szafranową 60 minut, do suchego patyczka.
Upieczoną
i przestudzoną babkę wyjmujemy z formy.
Możemy ją polukrować i przyozdobić świątecznie.
Tradycyjna babka szafranowa na drożdżach
gotowa!
Oto
przepis na babę szafranową pochodzący z 1938 roku (autor
Wincentyna Zawadzka” Kucharka Litewska”): Mąki, żółtek z
półtorej kopy jaj wlać w takie naczynie aby było pełne, a to dla
miary; takąż miarę wlać ciepłego mleka i 60 deka dobrych
drożdży. 3i1/2 szklanki masła letniego, 80 deka cukru i trochę
szafranu…” Jest to przepis na dwie baby szafranowe, które trzeba
wyrabiać ok godziny, nie mówiąc już o tych 90-ciu żółtkach
Jakich forem trzeba, by się te baby zmieściły do nich. Nasze
prababki dokonywały cudów kulinarnych, czy my jesteśmy w stanie je
naśladować?