MAKATKA

niedziela, 10 marca 2024

Babka wielkanocna ekstra czekoladowa

Babka wielkanocna ekstra czekoladowa

Babka mocno czekoladowa, wilgotna, polana lukrem. Pyszna i efektowna!

Składniki:

  • 80 g kakao extra ciemnego lub czarnego
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka M
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

  • 3 łyżki wody przegotowanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6-7 łyżek cukru pudru

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Forma z kominem 24 cm średnicy wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.

Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać jajka na wysokich obrotach, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy masę 4-5 minut, aż zbieleje i trochę powiększy objętość.



Następnie zmniejszamy obroty na średnie, wlewamy mleko i olej. Miksujemy tylko do połączenia składników i wsypujemy w trzech, czterech partiach suche składniki uprzednio wsypane do jednej miski i przemieszane.

Znowu miksujemy krótko, do połączenia składników.

Na koniec wlewamy cienkim strumieniem gorącą wodę.



Ciasto jest dosyć rzadkie.

Przelewamy je do uprzednio przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy od razu po upieczeniu z piekarnika, odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wyjmujemy ostrożnie z formy.



Całkiem wystudzoną polewamy lukrem. Składniki lukru dajemy do miski i rozcieramy łyżką do konsystencji płynnego miodu. Jeśli wychodzi za rzadki dodajemy trochę więcej cukru pudru.

Babka wielkanocna ekstra czekoladowa gotowa!

 


2 komentarze:

  1. Mnóstwo fajnych inspiracji , dziękuję. Zofia M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, cieszę się, że moje przepisy podobają się Pani:)

      Usuń