Babka wielkanocna ekstra czekoladowa
Babka mocno czekoladowa, wilgotna, polana lukrem. Pyszna i efektowna!
Składniki:
- 80 g kakao extra ciemnego lub czarnego
- 230 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wrzątku
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka M
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Polewa:
- 3 łyżki wody przegotowanej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6-7 łyżek cukru pudru
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!
Forma z kominem 24 cm średnicy wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.
Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać jajka na wysokich obrotach, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy masę 4-5 minut, aż zbieleje i trochę powiększy objętość.
Następnie zmniejszamy obroty na średnie, wlewamy mleko i olej. Miksujemy tylko do połączenia składników i wsypujemy w trzech, czterech partiach suche składniki uprzednio wsypane do jednej miski i przemieszane.
Znowu miksujemy krótko, do połączenia składników.
Na koniec wlewamy cienkim strumieniem gorącą wodę.
Ciasto jest dosyć rzadkie.
Przelewamy je do uprzednio przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy od razu po upieczeniu z piekarnika, odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wyjmujemy ostrożnie z formy.
Całkiem wystudzoną polewamy lukrem. Składniki lukru dajemy do miski i rozcieramy łyżką do konsystencji płynnego miodu. Jeśli wychodzi za rzadki dodajemy trochę więcej cukru pudru.
Babka wielkanocna ekstra czekoladowa gotowa!
Mnóstwo fajnych inspiracji , dziękuję. Zofia M.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, cieszę się, że moje przepisy podobają się Pani:)
Usuń