MAKATKA

poniedziałek, 11 marca 2024

Babeczki wielkanocne z ajerkoniakiem do koszyczka

Babeczki wielkanocne z ajerkoniakiem do koszyczka

W każdym koszyczku ze święconką powinna znaleźć się babka. Można ją kupić, ale upieczona samemu będzie naszym własnym wkładem w święta i da nam satysfakcję oraz poczucie, że nie poszliśmy po najmniejszej linii oporu. Przepis na babeczki, który proponujemy jest bardzo prosty, wykonanie jeszcze prostsze, ale jaki smak! Na pewno zjemy je z apetytem.

Składniki:

6-8 babeczek

foremki silikonowe

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki likieru jajecznego
  • 50 g roztopionego masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Suche składniki łączymy w misce- przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier i mieszamy rózgą lub mikserem, krótko do połączenia składników. Następnie dodajemy likier i roztopione, przestudzone masło. Na koniec dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C od 15 do 20 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu, lekko ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek. Następnie ozdabiamy według uznania, albo lukrem, albo cukrem pudrem, albo roztopioną czekoladą.

Babeczki z ajerkoniakiem do święconki gotowe!



Nasza rada:

Do babeczek najlepiej użyć likier własnego wykonania (przepis na naszym blogu) lub zastąpić go mlekiem w takich samych proporcjach.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz