Babeczki wielkanocne z ajerkoniakiem do koszyczka
W każdym koszyczku ze święconką powinna znaleźć się babka. Można ją kupić, ale upieczona samemu będzie naszym własnym wkładem w święta i da nam satysfakcję oraz poczucie, że nie poszliśmy po najmniejszej linii oporu. Przepis na babeczki, który proponujemy jest bardzo prosty, wykonanie jeszcze prostsze, ale jaki smak! Na pewno zjemy je z apetytem.
Składniki:
6-8 babeczek
foremki silikonowe
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki likieru jajecznego
- 50 g roztopionego masła
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Suche składniki łączymy w misce- przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier i mieszamy rózgą lub mikserem, krótko do połączenia składników. Następnie dodajemy likier i roztopione, przestudzone masło. Na koniec dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C od 15 do 20 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu, lekko ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek. Następnie ozdabiamy według uznania, albo lukrem, albo cukrem pudrem, albo roztopioną czekoladą.
Babeczki z ajerkoniakiem do święconki gotowe!
Nasza rada:
Do babeczek najlepiej użyć likier własnego wykonania (przepis na naszym blogu) lub zastąpić go mlekiem w takich samych proporcjach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz