MAKATKA

niedziela, 10 marca 2024

Domowy majonez

Domowy majonez

Prosty, szybki przepis na gęsty, domowy majonez do sałatek, jajek, wędlin. W sam raz na wielkanocny stół. Gotowy w pięć minut, łatwiejszy niż nam się wydaje.

Składniki:

  • 1 jajko duże
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta kurkumy lub czerwonej papryki
  • około 1 szklanki oleju
  • łyżeczka octu lub cytryny

Sposób przyrządzenia:

Do wysokiego naczynia, np. słoiczka 0,5 l wbijamy jajko i dodajemy cukier, sól, ocet oraz pozostałe składniki, oprócz oleju. Następnie blenderem miksujemy składniki w słoiczku. Kiedy są już dobrze połączone dolewamy cienkim strumieniem olej, nie przerywając miksowania, aż wyczerpiemy cały olej i masa zgęstnieje. Z tych proporcji wychodzi słoiczek 0,3 l majonezu.

Majonez domowy gotowy!



Nasze rady:

Wszystkie składniki majonezu przed połączeniem muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej majonez może się zwarzyć. Olej lejemy powoli, małymi porcjami. Szklanka oleju czasami nie wystarczy, bo np. jajko było dosyć duże, lub użyliśmy dużo dodatków. Nie bać się, dolać więcej oleju. Majonez musi być aksamitny i gęsty. Jeśli chcemy mieć majonez ekstra dodajmy różne przyprawy według uznania, np. czosnek, chrzan, inicjatywa należy do Nas!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz