Jajka nadziewane pieczarkami
W naszym domu od wielu lat jajka z farszem pieczarkowym są obowiązkowym daniem na Wielkanoc. Lubią je i dorośli i dzieci. To jedno z najsmaczniejszych nadzień do jajek i co ważne, jest bardzo szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 5 jajek
- 30 dkg pieczarek
- 1 cebula
- kilka gałązek koperku do dekoracji
- 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki wzdłuż. Wydrążamy żółtka, przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem na „żwirek”, czyli niezbyt drobno.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Pieczarki również drobno kroimy i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Przyprawiamy całość pieprzem i solą. Smażymy około15 minut. Do lekko przestudzonych pieczarek dodajemy żółtka.
Nakładamy farsz do białek. Na każde jajko dajemy gałązkę koperku.
Jajka z farszem pieczarkowym gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz