MAKATKA

środa, 13 marca 2024

Sałatka z fetą i jajkiem

Sałatka z fetą i jajkiem

Szybka, prosta, kolorowa sałatka z pomidora, ogórka z oliwkami i fetą na zielonej pierzynce , polana wyrazistym sosem. Sałatka uniwersalna, doskonała na różne okazje.

 Składniki:

  • 200 g sera feta
  • 2 szklanki mix-u sałat
  • 2 dojrzałe, duże pomidory
  • 1 ogórek wężowy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • garść oliwek (zielonych i czarnych)

Sos:

  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Warzywa myjemy. Ogórki kroimy w półplasterki (możemy je obrać ze skórki, ale niekoniecznie), pomidory i jajka w ósemki. Sałaty układamy na talerzu, a na nich wszystkie warzywa i jajka.



Sos: do szklanki wlewamy olej, sok z cytryny, ocet balsamiczny, wrzucamy zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie łączymy. Sosem polewamy warzywa.

Na koniec wykładamy na sałatkę fetę pokrojoną w kostkę.

Prosta sałatka z pomidorem, ogórkiem, jajkami i fetą gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz