Sałatka z fetą i jajkiem
Szybka, prosta, kolorowa sałatka z pomidora, ogórka z oliwkami i fetą na zielonej pierzynce , polana wyrazistym sosem. Sałatka uniwersalna, doskonała na różne okazje.
Składniki:
- 200 g sera feta
- 2 szklanki mix-u sałat
- 2 dojrzałe, duże pomidory
- 1 ogórek wężowy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- garść oliwek (zielonych i czarnych)
Sos:
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka octu balsamicznego (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub bazylii
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Warzywa myjemy. Ogórki kroimy w półplasterki (możemy je obrać ze skórki, ale niekoniecznie), pomidory i jajka w ósemki. Sałaty układamy na talerzu, a na nich wszystkie warzywa i jajka.
Sos: do szklanki wlewamy olej, sok z cytryny, ocet balsamiczny, wrzucamy zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy. Całość dokładnie łączymy. Sosem polewamy warzywa.
Na koniec wykładamy na sałatkę fetę pokrojoną w kostkę.
Prosta sałatka z pomidorem, ogórkiem, jajkami i fetą gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz