MAKATKA

wtorek, 12 marca 2024

Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

 Pyszna i wilgotna babka piaskowa o pomarańczowym smaku, na oleju, bardzo aromatyczna. Idealna słodycz do kawy.

Składniki:

Ciasto

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 200 ml oleju
  • 150 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 5 jajek rozmiar M
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania babki

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Keksówka 30×11 cm lub mała forma babkowa 18 cm średnicy.



Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i ubijamy je około 2 minut. Następnie, gdy jajka lekko się spienią dajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 8-10 minut, aż zbieleje i mocno się napuszy. Do tak ubitych jajek wlewamy olej i sok z pomarańczy, wrzucamy skórkę startą z pomarańczy, krótko mieszamy do połączenia składników. Do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Znowu krótko mieszamy.



 Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.



Ciasto pieczemy 40 do 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu), do suchego patyczka.



Upieczoną babkę wyjmujemy z foremki i odkładamy do przestygnięcia.

Posypujemy cukrem pudrem.

Babka pomarańczowa gotowa!



Babka najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy nabierze wilgoci i przejdzie pomarańczowym aromatem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz