Babka pomarańczowa
Pyszna i wilgotna babka piaskowa o pomarańczowym smaku, na oleju, bardzo aromatyczna. Idealna słodycz do kawy.
Składniki:
Ciasto
- 200 g mąki tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 10 g proszku do pieczenia
- 200 ml oleju
- 150 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 5 jajek rozmiar M
- skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- szczypta soli
- cukier puder do posypania babki
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Keksówka 30×11 cm lub mała forma babkowa 18 cm średnicy.
Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i ubijamy je około 2 minut. Następnie, gdy jajka lekko się spienią dajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 8-10 minut, aż zbieleje i mocno się napuszy. Do tak ubitych jajek wlewamy olej i sok z pomarańczy, wrzucamy skórkę startą z pomarańczy, krótko mieszamy do połączenia składników. Do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia. Znowu krótko mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
Ciasto pieczemy 40 do 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu), do suchego patyczka.
Upieczoną babkę wyjmujemy z foremki i odkładamy do przestygnięcia.
Posypujemy cukrem pudrem.
Babka pomarańczowa gotowa!
Babka najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy nabierze wilgoci i przejdzie pomarańczowym aromatem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz