MAKATKA

wtorek, 12 marca 2024

Mazurek krówkowy

   Mazurek krówkowy

Tradycyjny mazurek na kruchym cieście wypełniony masą krówkową, przyozdobiony świątecznie, prosty i szybki. Na wielkanocnym przyjęciu będzie prawdziwą ozdobą!

Składniki:

ciasto

  • 250 g mąki tortowej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • jedna czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%

wypełnienie mazurka

  • masa krówkowa z puszki 350g
  • 2 łyżki dżemu (może być morelowy, brzoskwiniowy lub pożeczkowy)
  • 40 g gorzkiej, ciemnej czekolady
  • 20 g białej czekolady
  • jajeczka cukrowe lub marcepanowe do ozdoby

Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, posypując je mąką. Dodajemy żółtka, olejek zapachowy i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.



Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Większą część wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na blaszkę 25x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Z mniejszej części ciasta robimy brzeg mazurka. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut.



Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.

Następnie wyjmujemy ciasto z blaszki na paterę, smarujemy w środku dżemem. Masę krówkową podgrzewamy w rondelku stale mieszając, aby nie przywarła do dna ( ok minuty od zagotowania). Gorącą masę wylewamy na dżem, wyrównujemy.



Roztapiamy obie czekolady (osobno w kąpieli wodnej) i przekładamy do woreczków foliowych. Odcinamy narożniki i rysujemy bazie. Przyozdabiamy jajeczkami i pozostawiamy do zastygnięcia.

Mazurek krówkowy gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz