Mazurek krówkowy
Tradycyjny mazurek na kruchym cieście wypełniony masą krówkową, przyozdobiony świątecznie, prosty i szybki. Na wielkanocnym przyjęciu będzie prawdziwą ozdobą!
Składniki:
ciasto
- 250 g mąki tortowej
- 60 g cukru
- szczypta soli
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli olejku migdałowego
- 2 żółtka
- 125 g masła
- jedna czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
wypełnienie mazurka
- masa krówkowa z puszki 350g
- 2 łyżki dżemu (może być morelowy, brzoskwiniowy lub pożeczkowy)
- 40 g gorzkiej, ciemnej czekolady
- 20 g białej czekolady
- jajeczka cukrowe lub marcepanowe do ozdoby
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, posypując je mąką. Dodajemy żółtka, olejek zapachowy i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Większą część wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na blaszkę 25x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Z mniejszej części ciasta robimy brzeg mazurka. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut.
Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.
Następnie wyjmujemy ciasto z blaszki na paterę, smarujemy w środku dżemem. Masę krówkową podgrzewamy w rondelku stale mieszając, aby nie przywarła do dna ( ok minuty od zagotowania). Gorącą masę wylewamy na dżem, wyrównujemy.
Roztapiamy obie czekolady (osobno w kąpieli wodnej) i przekładamy do woreczków foliowych. Odcinamy narożniki i rysujemy bazie. Przyozdabiamy jajeczkami i pozostawiamy do zastygnięcia.
Mazurek krówkowy gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz