MAKATKA

poniedziałek, 11 marca 2024

Ajerkoniak domowy czyli likier jajeczny

  Ajerkoniak domowy czyli likier jajeczny

Ajerkoniak w naszym domu nazywany był „damską wódką” i zawsze pojawiał się na świątecznym stole na Wielkanoc. Doskonały likier robiła Teściowa, która po świątecznym śniadaniu zawsze wypowiadała sławną w naszej rodzinie kwestię:” A może panie napiją się jajóweczki?” Ponieważ owa jajóweczka bardzo nam smakowała pewnego razu poprosiłyśmy o przepis i tym sposobem przedłużyłyśmy rodzinną tradycję, kontynuując ją dzielnie aż po dziś dzień.

Razem z przepisem otrzymałyśmy bezcenną radę. Otóż dobry ajerkoniak zrobimy, według Teściowej, tylko na najmocniejszym spirytusie. Będzie on gęsty, zawiesisty, aksamitny i odpowiednio ostry, bez posmaku wódki czy brandy. Taki ajerkoniak zaproponujemy dziś -jajóweczkę Teściowej.

Składniki na 0,4 -0,5 l:

Jeśli chcemy uzyskać ok. 0,9 l podwajamy proporcje.

  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 16 g (podwójna porcja) cukru wanilinowego
  • 300 ml kremówki 30% lub mleka zagęszczonego bez cukru
  • 130 ml spirytusu 95%

Sposób wykonania:

Do miski miksera wbijamy żółtka i rozbijamy je na jednolitą masę. Następnie wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder w 3 -4 porcjach, stale miksując, do momentu aż uzyskamy gęsty, puszysty kogel -mogel. Masa musi podwoić objętość i stracić intensywny, żółty kolor.

 Teraz pomału wlewamy kremówkę i krótko miksujemy. Na koniec cienką stróżką wlewamy spirytus, stale miksując na niskich obrotach. Masa zrobi się rzadka. Taką masę przecedzamy przez sito, aby pozbyć się skrętków białka, które na pewno dostały się do likieru podczas wybijania żółtek.

 Przecedzony likier wlewamy do butelki, którą zakręcamy, potrząsamy nią i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwa dni. Likier w tym czasie odpowiednio zgęstnieje i nabierze pożądanego smaku.

Ajerkoniak to wyborny napój alkoholowy, którym można raczyć się w trakcie podwieczorków. Możemy go również używać do wypieków. Z dodatkiem likieru jajecznego upieczemy doskonałą babkę lub ukręcimy przepyszny krem budyniowy do tortu.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz