Żur świąteczny z borowikami
Delikatny w smaku, gęsty, kremowy żurek, który zachwyci gości. Dodawane do niego borowiki nadają mu wyjątkowego smaku.
Składniki:
- 2 szklanki zakwasu na żur
- 30 dkg borowików mrożonych
- 1 duża marchew
- 1/4 selera
- 1 duża cebula
- 3 duże ziemniaki
- 2 l bulionu mięsnego
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 200 ml kremówki
- 4 liście laurowe
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- 3 kiełbasy jałowcowe lub chłopskie
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki maggi
Sposób wykonania:
Do dużego garnka dajemy olej i masło. Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Następnie dorzucamy marchew i seler obrane i starte na tarce o grubych oczkach. Dusimy całość na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Grzyby lekko rozmrożone kroimy niezbyt drobno, dorzucamy do warzyw. Teraz dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy całość około 5 minut i zalewamy dwoma litrami bulionu. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, trochę pieprzu i soli. Przykrywamy pokrywą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do miękkich ziemniaków, czyli 15-20 minut.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim na rumiano kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gotową kiełbasę dodajemy do zupy.
Na koniec wlewamy zakwas na żur i kremówkę. Dodajemy maggi i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na talerzach układamy jajka i wlewamy żur.
Żur świąteczny z borowikami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz