MAKATKA

środa, 13 marca 2024

Żur świąteczny z borowikami

Żur świąteczny z borowikami

Delikatny w smaku, gęsty, kremowy żurek, który zachwyci gości. Dodawane do niego borowiki nadają mu wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu na żur
  • 30 dkg borowików mrożonych
  • 1 duża marchew
  • 1/4 selera
  • 1 duża cebula
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 l bulionu mięsnego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml kremówki
  • 4 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 3 kiełbasy jałowcowe lub chłopskie
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki maggi

Sposób wykonania:

Do dużego garnka dajemy olej i masło. Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy ją do zeszklenia. Następnie dorzucamy marchew i seler obrane i starte na tarce o grubych oczkach. Dusimy całość na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Grzyby lekko rozmrożone kroimy niezbyt drobno, dorzucamy do warzyw. Teraz dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy całość około 5 minut i zalewamy dwoma litrami bulionu. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe, trochę pieprzu i soli. Przykrywamy pokrywą, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do miękkich ziemniaków, czyli 15-20 minut.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na nim na rumiano kiełbasę pokrojoną w plasterki. Gotową kiełbasę dodajemy do zupy.

Na koniec wlewamy zakwas na żur i kremówkę. Dodajemy maggi i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na talerzach układamy jajka i wlewamy żur.

Żur świąteczny z borowikami gotowy! 

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz