MAKATKA

niedziela, 10 marca 2024

Jajka z farszem guacamole

Jajka z farszem guacamole

Prosta przekąska na świąteczny stół. Farsz jest wyrazisty i wyjątkowy. Jajka smakują fenomenalnie, znikają ze stołu w pierwszej kolejności.

Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 gałązka selera naciowego
  • kilka gałązek naci pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Jajka obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, wybieramy z nich żółtka i przekładamy do miski. Następnie żółtka rozgniatamy widelcem, niezbyt mocno. Nie robimy papki.
 Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki i kroimy w drobną kostkę lub rozgniatamy widelcem tak samo jak żółtka. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
 Dodajemy do awokado i żółtek posiekaną papryczkę, seler naciowy i zmiażdżony czosnek. 
Pomidora pozbawiamy soku i pestek, kroimy drobno, dodajemy do reszty składników.
 Całość przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą, dodajemy posiekaną pietruszkę. Mieszamy i napełniamy połówki jajek. Tak przygotowane jajka z farszem guacamole wykładamy na półmisek.

Jajka z farszem guacamole gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz