Szpinakowe babeczki wielkanocne
Babeczki o pięknym szmaragdowym kolorze, aromatyczne i wilgotne, przypominające wiosnę i Wielkanoc. Szpinak w roli barwnika naturalnego, cytryna dająca orzeźwiający smak. Babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka.
Składniki:
foremki silikonowe do babeczek 12-15 sztuk
- 200 g szpinaku mrożonego
- 2 jajka wielkość M
- 70 ml oleju
- 110 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- łyżka soku z cytryny
- skórka z cytryny
- szczypta soli
- 150 g mąki tortowej
- 4 g proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Szpinak, olej i skórkę z cytryny rozdrabniamy dokładnie blenderem na jednolitą masę. Szpinak należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z płynu.
Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników.
Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników).
Przelewamy ciasto do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 15-20 minut (do suchego patyczka).
Gotowe babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.
Szpinakowe babeczki do wielkanocnego koszyczka gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz