sobota, 24 lutego 2024

Knedle ze śliwkami


 Knedle ze śliwkami

Tradycyjnie, kiedy tylko pojawią się pierwsze śliwki robimy knedle. To nasze ulubione danie jeszcze z czasów dzieciństwa. Najlepsze do knedli są dojrzałe, słodziutkie węgierki, ale inne śliwki też się nadadzą. Knedle polejemy masełkiem i posypiemy cukrem z cynamonem. Będzie pysznie!

Składniki:

Ciasto na knedle:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 200g maki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Owoce i dodatki:

  • 15 wydrylowanych śliwek (mają być nie rozcięte do końca)
  • pół szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki masła
  • łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Odcedzamy je i dobrze odparowujemy, aby pozbyć się z nich jak najwięcej wody. Na koniec jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ubijamy tłuczkiem.

Do tak przygotowanych ziemniaków, jeszcze ciepłych ( nie gorących) dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.

Z ciasta formujemy wałek, kroimy kluski 4- centymetrowe. Kluski rozpłaszczamy w dłoni i na środek każdej układamy śliwkę bez pestki, a do jej wnętrza wsypujemy odrobinę cukru. Zawijamy brzegi ciasta, lepimy i kulamy kulę.




Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, od momentu gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Gotowe knedle przekładamy łyżką cedzakową na talerze, polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Jeśli nie przepadamy za cynamonem, możemy go pominąć.

Knedle ze śliwkami gotowe!



Zupa krem z dyni


 

Zupa krem z dyni

Prosta, rozgrzewająca, aksamitna zupa jesienna z dodatkiem gruszki i złocistych grzanek.

Składniki:

  • dynia hokkaido
  • dwie gruszki
  • cebula
  • 1 papryczka chilli
  • ok 1 i 1/2 l wywaru warzywnego lub rosołu
  • przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, chili, maggi
Sposób przyrządzenia:

Obieramy dynię ze skóry, wydrążamy pestki, miąższ kroimy w kostkę ok. 2 cm. Gruszki obieramy ze skórki i razem z cebulą rozdrabniamy na cząstki. Wszystko wrzucamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 180 °C 35-45 min ( do miękkości ). Następnie upieczone warzywa przekładamy do garnka ( 3l ) i miksujemy. Do aksamitnej pulpy dyniowej dolewamy stopniowo wywar warzywny lub rosół w takiej ilości, aby uzyskać pożądaną konsystencję zupy. Teraz krem dyniowy podgrzewamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili i odrobiną maggi. To wszystko – zupa gotowa. Doskonałym dodatkiem do zupy będą grzanki lub łazanki czy drobny makaron. Naszą dyniową podałyśmy z grzankami i odrobiną papryczki chilli.


Nasza rada:

Dynię hokkaido można upiec ze skórką, tak jak dynię piżmową. Podczas obróbki cieplnej skórka mięknie i można ją jeść, daje się również miksować na aksamitny krem. Zamiast dyni hokkaido można użyć dyni zwykłej czy olbrzymiej, wówczas obieramy skórkę. Na zupę z tego przepisu potrzebujemy ok 1i 1/2 kg dyni olbrzymiej.



Historia dyni zaczęła się w Ameryce Południowej dawno temu, bo ok 7000 lat p.n.e. Do Europy sprowadzili ją odkrywcy Nowego Świata w XVI w. Później portugalscy żeglarze zawieźli ją do Azji. Dynia hokkaido, bohaterka naszego przepisu, wyglądem przypomina ogromną cebulę( waży do półtora kilograma), miąższ ma intensywnie pomarańczowy o orzechowym, słodkim smaku. Nadaje się do pieczenia, gotowania i faszerowania. Z miąższu ugotujemy nie tylko zupę, ale upieczemy słodkie muffinki, sernik, usmażymy placki, racuchy, zrobimy risotto, gulasz i leczo. Dynia jest główną atrakcją i symbolem święta Halloween spopularyzowanego przez Amerykanów, obchodzonego na całym świecie ostatniego dnia października. W Polsce mówiono na dynię korbol, harbuz lub bania. W niektórych regionach nazwy te funkcjonują do dziś. Maria Monatowa pisała o dyni: "Dynia jest wprawdzie bardzo pospolitą jarzyną, którą jada u nas przeważnie lud wiejski, lub nawet dają bydłu, jednak przyrządzona odpowiednio, jest wcale smaczną i delikatną...". W "Uniwersalnej książce kucharskiej" podaje kilka przepisów na to warzywo, między innymi na dynię duszoną, smażoną, dynię na kwaśno i zupę dyniową z dodatkiem gorzkich migdałów oraz na pyszny budyń dyniowy na parze.

Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem i kapustą

Krokiety z mięsem z rosołu i kiszoną kapustą to doskonały pomysł na obiad lub kolację. Mięso niezbyt smaczne lecz połączone z kapustą kiszoną i pieczarkami, doskonale przyprawione i zawinięte w naleśniki zadowoli najdelikatniejsze podniebienia.

Składniki:

farsz

  • 25 dkg mięsa z rosołu
  • 20 dkg kapusty kiszonej
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 marchewka i 1 pietruszka z rosołu
  • 1 cebula
  • 1/4 szklanki rosołu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka cukru

naleśniki

  • 2 szklanki mleka
  • 340 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju +olej do smażenia
  • 2 jajka
  • szklanka gorącej, przegotowanej wody
  • szczypta soli
  • dodatkowo
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka płatków kukurydzianych

Sposób wykonania:

Smażymy naleśniki.
Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki oleju. Mieszamy ciasto do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Rozgrzewamy dobrze patelnię, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.
Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim, aby się ogrzewały. Będą bardziej elastyczne.



Przygotowujemy farsz.
Mięso gotowane z rosołu razem z pokrojoną cebulą i warzywami przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
Pieczarki i 1/2 cebuli kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę i dorzucamy pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje. Lekko przestudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Kapustę zalewamy wodą (1 szklanka), dodajemy cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, czyli ok. 20-30 minut. Odcedzamy, odciskamy lekko z nadmiaru płynu i siekamy drobno. Dokładamy do mięsa i pieczarek. Wlewamy rosół, wbijamy jajko. Przyprawiamy solą (z solą ostrożnie, ponieważ kapusta jest dosyć słona) i pieprzem. Wyrabiamy farsz
Zawijamy, panierujemy i smażymy krokiety.

Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zawijamy go jak roladę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Jajka rozbijamy w jednej misce, lekko je solimy. W drugiej rozdrabniamy rękoma płatki, mieszamy je z bułką tartą. Panierujemy krokiety i podsmażamy na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Możemy je podać z barszczem czerwonym.



Krokiety z mięsem, kapustą kiszoną i pieczarkami gotowe!

 


Puszyste racuchy z jabłkami

Puszyste racuchy z jabłkami

Szybkie racuchy na proszku do pieczenia, puszyste i chrupiące z tartymi jabłkami to doskonały podwieczorek dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania racuchów

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach, Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej przesianą, racuszki będą bardziej puszyste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego czasami trzeba dodać jeszcze trochę mąki.



Do gotowego ciasta wrzucamy starte jabłka. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju ma być sporo, tak jak przy plackach ziemniaczanych, wtedy racuchy wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron.

Gotowe racuchy przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.


 

Barszcz czerwony z tartych buraczków

Barszcz czerwony z tartych buraczków

Prosty, błyskawiczny barszczyk z tartych buraków ze słoika to doskonały dodatek do pierogów, krokietów i pasztecików. Do jego przygotowania wykorzystujemy bulion lub rosół z dnia poprzedniego i buraczki ze słoika, najlepiej własnej roboty. Zupa gotowa jest w 20 minut.

Składniki:

  • 1 słoik buraczków tartych 0,5 l
  • 2 l bulionu mięsnego lub rosołu
  • sok z 1/2 cytryny ( według uznania)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 1-2 łyżki maggi

Sposób przygotowania:

Bulion lub rosół doprowadzamy do wrzenia.

Wrzucamy do bulionu buraczki ze słoika i podgrzewamy całość, nie gotujemy, bo barszcz straci głęboki, buraczkowy kolor. Następnie przyprawiamy zupę - dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny (ale ostrożnie, ponieważ buraczki były zakwaszane), majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dajemy odrobinę maggi.

Barszcz czerwony z tartych buraków ze słoika gotowy! 

Na naszym blogu znajdziecie przepis na tarte buraczki do spiżarni użyte do barszczu.



 

Placuszki z sera z wiaderka

Placuszki z sera z wiaderka

Puszyste, słodkie placuszki z sera z wiaderka, który został nam po pieczeniu sernika. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek.  Smakują posypane cukrem pudrem, ale można je wzbogacić dodając ulubione owoce lub polewając miodem .

Składniki (na ok. 12 sztuk):

  • 500 g sera z wiaderka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko L
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Sposób przygotowania:

Do miski przekładamy ser. Dodajemy przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki (ciasto jest dosyć gęste).



Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy dwóch łyżek wykładamy ciasto na patelnię, formujemy zgrabne placuszki i smażymy po kilka minut z obu stron na złoty kolor.

Po usmażeniu możemy placuszki przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem, albo z ulubionymi owocami.

Placuszki z sera z wiaderka gotowe!



 

Karkówka duszona w cebuli

Karkówka duszona w cebuli

Wyśmienita, krucha i aromatyczna karkówka duszona w dużej ilości cebuli i przypraw, które sprawią, że mięso będzie wszystkim smakowało.

Składniki:

  • 50-60 dkg karkówki
  • 2-3 duże cebule
  • 2 łyżki smalcu lub 3-4 oleju rzepakowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy: 2-3 liście laurowe
  • papryka czerwona, pieprz ziołowy
  • rozmaryn, pieprz czarny, jałowiec, kminek
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 łyżka maggi

Sposób przyrządzenia:

Mięso płuczemy i osuszamy. Kroimy na 4-5 plastrów. Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu lub 2 łyżki oleju i obsmażamy na rumiano plastry karkówki.



Cebulę kroimy w półplasterki. Rumianą karkówkę zdejmujemy na chwilę z patelni, dorzucamy na patelnię resztę tłuszczu i smażymy na nim cebulę. W trakcie smażenia przyprawiamy ją szczyptą soli i czerwonej papryki w proszku. Mieszamy od czasu do czasu.



Do moździerza wrzucamy pół łyżeczki soli, czosnek, kilka ziaren pieprzu, 4 kulki jałowca, płaską łyżeczkę rozmarynu, 1/2 łyżeczki kminku i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego. Rozcieramy przyprawy na papkę.





Na podsmażoną na rumiano cebulę układamy plastry karkówki. Kładziemy na nich przyprawy z moździerza i pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę chilli. Wlewamy szklankę gorącej wody i maggi. Przykrywamy pokrywą. Dusimy karkówkę 40 minut. W trakcie duszenia sprawdzamy, czy płynu jest dostatecznie. Jeśli zbytnio odparował dolewamy gorącej wody, ale nie za dużo, aby zbytnio nie rozwodnić sosu.



Wyśmienita karkówka duszona w cebuli gotowa!



 

Naleśniki z nutellą i truskawkami

    Naleśniki z nutellą i truskawkami

Ulubione naleśniki dzieci. Nasze wnuki najczęściej jedzą właśnie takie, a odkąd 12-letni Michałek nauczył się sam je przyrządzać, co drugie śniadanie lub kolacja to właśnie naleśniki. Zaczęło się od prezentu dziadków na Gwiazdkę, czyli patelni do naleśników, dozownika do ciasta i przepisu babci. Po kilku miesiącach uczeń przerósł mistrza, naleśniki Michałka są teraz o niebo smaczniejsze od babcinych. Podajemy więc przepis na naleśniki Michałka z nutellą i owocami. Ponieważ zaczyna się pomału sezon na truskawki to dodamy do nich właśnie te owoce, uwielbiane przez wszystkie dzieci.

Składniki:

  • 1/2 kg truskawek umytych i odszypułkowanych
  • nutella -mały słoiczek
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 jajka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • łyżka cukru
  • cukier puder do osypania naleśników
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.



Do misy miksera wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wsypujemy sól, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Teraz przesiewamy mąkę i mieszamy mikserem do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 20 minut.



W tym czasie przygotowujemy truskawki. Nutellę należy również doprowadzić do temperatury pokojowej, aby łatwo rozsmarowywała się na naleśnikach.

Przystępujemy do smażenia naleśników. Ciasto przelewamy do dozownika (jeśli nie mamy go, używamy chochelki), patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy dobrze i nalewamy porcję ciasta.



 Smażymy naleśniki z obu stron na rumiano. Na lekko przestudzony naleśnik nakładamy porcję nutelli. Zawijamy go w rulon lub składamy na cztery, czyli „w kopertę” i posypujemy cukrem pudrem oraz truskawkami. Jeśli truskawki są mało słodkie dodajmy do nich trochę cukru, przemieszajmy i odstawmy na kilka chwil aby się dosłodziły.

Pyszne naleśniki Michałka z nutellą i truskawkami gotowe!



 

piątek, 23 lutego 2024

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Pierś z kurczaka smażymy i polewamy sosem serowo-szpinakowym. Sos jest przepyszny, kremowy, lekko pikantny, z nutą czosnkową. To świetny dodatek do głównego dania. Smakuje wspaniale i bardzo szybko się go przyrządza.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g młodego świeżego szpinaku
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 100 ml kremówki lub gęstej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka serka topionego kremowego
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do smaku

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i przekrawamy na dwie części, tak aby powstały cztery cienkie kotlety. Następnie oprószamy piersi przyprawami i polewamy sokiem z cytryny. Dobrze wcieramy przyprawy w mięso i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.

Szpinak kroimy drobno. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy na nim piersi z kurczaka z obu stron. Gotowe kotlety odkładamy na talerz, przykrywamy pokrywką. Na tym samym tłuszczu podsmażamy czosnek, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego szczypior i szpinak. Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy szpinak śmietanką, dorzucamy serek topiony. Całość mieszamy, aż do rozpuszczenia serka. Teraz oprószamy sos solą i pieprzem. Wkładamy do gorącego sosu kotlety z piersi kurczaka.

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym gotowa!



 

Placki dyniowe

Placki dyniowe

Wyborne, słodkie placuszki z dyni hokkaido -doskonały deser. Żółciutkie, chrupiące o lekko orzechowym smaku.

Składniki:

  • 300-350 g drobno startej dyni hokkaido (dynia ważona po obraniu, przed utarciem)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka M
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i włókien. Odważamy 350 g miąższu i trzemy go na tarce o drobnych oczkach. Do miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt, wsypujemy oba cukry i szczyptę soli. Roztrzepujemy całość na jednolitą masę i dodajemy dynię. Krótko mieszamy. Teraz przesiewamy suche składniki do masy dyniowej, łączymy całość doskonale. Odstawiamy na 15 minut.



 Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy zgrabne placuszki na średnim ogniu, aż się zrumienią z obu stron. Placki dyniowe posypujemy cukrem pudrem.



Przepyszne placuszki dyniowe gotowe!



Nasza rada:

Jeśli chcemy, by placki były pulchne i grube dodajmy do ciasta 2 łyżki mąki więcej. Natomiast jeżeli wolimy placki cienkie i chrupiące dajmy więcej jogurtu, aby ciasto było nieco rzadsze.

 

Sałatka z młodych liści

Sałatka z młodych liści

Prosta sałatka z młodych liści, pomidorów i cebuli polana prostym sosem winegret. Można podać ją do obiadu i do kolacji.

Składniki:

  • mix młodych liści szpinaku, botwiny i rukoli 75 g
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula

sos winegret:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Najpierw robimy sos do sałatki.

Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki odkładamy na bok.

Mix listków wykładamy do miski. Pomidory kroimy w ósemki, cebulę w piórka. Dodajemy do młodych listków.

Tuż przed wydaniem na stół polewamy warzywa sosem, mieszamy.

Sałatka z młodych liści z sosem winegret gotowa! 



 

Zrazy mielone

Zrazy mielone

Zrazy mielone z cebulą, ogórkiem konserwowym i marynowaną papryką w pysznym sosie przyprawionym odrobiną sosu sojowego to świetna propozycja na prosty, smaczny obiad.

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego z łopatki lub szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej wędzonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki kuminu lub curry
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 1/2 papryki marynowanej
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżka maggi
  • 1 czubata łyżka mąki do zagęszczenia sosu + mąka do obtaczania zrazów

Sposób wykonania:

Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy 2-3 łyżki bułki tartej, rozgnieciony ząbek czosnku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Następnie formujemy płaskie kotlety, z 1/2 kg mięsa wyjdzie nam 6-7 zrazów.

Na środku każdego kotleta układamy kawałek ogórka, papryki i cebuli. Zlepiamy zrazy szczelnie i formujemy zgrabne wałeczki.



Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Obtaczamy zrazy w mące i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na największym ogniu, z jednej strony do przyrumienienia.

Następnie odwracamy zrazy na drugą stronę, zmniejszamy ogień na średni. Pozostałą cebulę, ogórka i paprykę kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do zrazów.



 Podsmażamy całość, podlewamy szklanką wody. Przyprawiamy sosem sojowym i maggi. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy zrazy 10 minut, na koniec zagęszczamy sos mąką rozkłóconą z odrobiną zimnej wody. Dusimy jeszcze zrazy około minuty.



Zrazy mielone, nadziewane ogórkiem i papryką gotowe!



 

Karkówka duszona w sosie grzybowym

Karkówka duszona w sosie grzybowym

Wyśmienita, krucha i aromatyczna karkówka duszona w cebuli i przyprawach, które sprawią, że mięso będzie wszystkim smakowało. Dorzucimy do sosu grzyby suszone. Sos będzie wyborny.

Składniki:

  • 50-60 dkg karkówki
  • 1 duża cebule
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przyprawy: 2-3 liście laurowe
  • papryka czerwona, pieprz ziołowy
  • rozmaryn, pieprz czarny, kminek mielony
  • 1-2 szklanki wody
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • garść grzybów suszonych
  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mąki

Sposób przyrządzenia:

Grzyby zalewamy letnią wodą, odstawiamy na 2-3 godziny. Następnie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły 30 minut. Wodę zachowujemy, dodamy ją do sosu, grzyby drobno kroimy.

Mięso płuczemy i osuszamy. Kroimy na 4-5 plastrów. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i obsmażamy na rumiano plastry karkówki.

Cebulę kroimy w kostkę. Dorzucamy do karkówki.

Do moździerza wrzucamy pół łyżeczki soli, czosnek, kilka ziaren pieprzu, 4 kulki jałowca, płaską łyżeczkę rozmarynu, 1/2 łyżeczki kminku i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego. Rozcieramy przyprawy na papkę.



Na podsmażoną na rumiano karkówkę i cebulę kładziemy przyprawy z moździerza i pokrojone grzyby. Wlewamy szklankę gorącej wody, wodę z gotowania grzybów, sos sojowy i maggi. Przykrywamy pokrywą. Dusimy karkówkę 40 minut. W trakcie duszenia sprawdzamy, czy płynu jest dostatecznie dużo. Jeśli odparował dolewamy gorącej wody, ale nie za dużo, aby zbytnio nie rozwodnić sosu. Na koniec rozcieramy w miseczce miękkie masło z mąką i taką zaklepką zagęszczamy sos.



Wyśmienita karkówka duszona w sosie grzybowym gotowa!