Placuszki z sera z wiaderka
Puszyste, słodkie placuszki z sera z wiaderka, który został nam po pieczeniu sernika. Doskonały pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Smakują posypane cukrem pudrem, ale można je wzbogacić dodając ulubione owoce lub polewając miodem .
Składniki (na ok. 12 sztuk):
- 500 g sera z wiaderka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko L
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
Do miski przekładamy ser. Dodajemy przesianą mąkę, jajko, szczyptę soli i cukier puder. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy łyżki (ciasto jest dosyć gęste).
Na patelni rozgrzewamy olej. Przy pomocy dwóch łyżek wykładamy ciasto na patelnię, formujemy zgrabne placuszki i smażymy po kilka minut z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu możemy placuszki przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem, albo z ulubionymi owocami.
Placuszki z sera z wiaderka gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz