Naleśniki z nutellą i truskawkami
Ulubione naleśniki dzieci. Nasze wnuki najczęściej jedzą właśnie takie, a odkąd 12-letni Michałek nauczył się sam je przyrządzać, co drugie śniadanie lub kolacja to właśnie naleśniki. Zaczęło się od prezentu dziadków na Gwiazdkę, czyli patelni do naleśników, dozownika do ciasta i przepisu babci. Po kilku miesiącach uczeń przerósł mistrza, naleśniki Michałka są teraz o niebo smaczniejsze od babcinych. Podajemy więc przepis na naleśniki Michałka z nutellą i owocami. Ponieważ zaczyna się pomału sezon na truskawki to dodamy do nich właśnie te owoce, uwielbiane przez wszystkie dzieci.
Składniki:
- 1/2 kg truskawek umytych i odszypułkowanych
- nutella -mały słoiczek
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody
- 2 jajka
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki
- łyżka cukru
- cukier puder do osypania naleśników
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Do misy miksera wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wsypujemy sól, cukier i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy. Teraz przesiewamy mąkę i mieszamy mikserem do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto odkładamy na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy truskawki. Nutellę należy również doprowadzić do temperatury pokojowej, aby łatwo rozsmarowywała się na naleśnikach.
Przystępujemy do smażenia naleśników. Ciasto przelewamy do dozownika (jeśli nie mamy go, używamy chochelki), patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy dobrze i nalewamy porcję ciasta.
Smażymy naleśniki z obu stron na rumiano. Na lekko przestudzony naleśnik nakładamy porcję nutelli. Zawijamy go w rulon lub składamy na cztery, czyli „w kopertę” i posypujemy cukrem pudrem oraz truskawkami. Jeśli truskawki są mało słodkie dodajmy do nich trochę cukru, przemieszajmy i odstawmy na kilka chwil aby się dosłodziły.
Pyszne naleśniki Michałka z nutellą i truskawkami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz