MAKATKA

piątek, 23 lutego 2024

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym

Pierś z kurczaka smażymy i polewamy sosem serowo-szpinakowym. Sos jest przepyszny, kremowy, lekko pikantny, z nutą czosnkową. To świetny dodatek do głównego dania. Smakuje wspaniale i bardzo szybko się go przyrządza.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 200 g młodego świeżego szpinaku
  • garść posiekanego szczypiorku
  • 100 ml kremówki lub gęstej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka serka topionego kremowego
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do smaku

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i przekrawamy na dwie części, tak aby powstały cztery cienkie kotlety. Następnie oprószamy piersi przyprawami i polewamy sokiem z cytryny. Dobrze wcieramy przyprawy w mięso i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.

Szpinak kroimy drobno. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy na nim piersi z kurczaka z obu stron. Gotowe kotlety odkładamy na talerz, przykrywamy pokrywką. Na tym samym tłuszczu podsmażamy czosnek, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego szczypior i szpinak. Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy szpinak śmietanką, dorzucamy serek topiony. Całość mieszamy, aż do rozpuszczenia serka. Teraz oprószamy sos solą i pieprzem. Wkładamy do gorącego sosu kotlety z piersi kurczaka.

Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz