Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym
Pierś z kurczaka smażymy i polewamy sosem serowo-szpinakowym. Sos jest przepyszny, kremowy, lekko pikantny, z nutą czosnkową. To świetny dodatek do głównego dania. Smakuje wspaniale i bardzo szybko się go przyrządza.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200 g młodego świeżego szpinaku
- garść posiekanego szczypiorku
- 100 ml kremówki lub gęstej śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka serka topionego kremowego
- 4-5 łyżek oleju do smażenia
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz, pieprz ziołowy i czerwona papryka do smaku
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i przekrawamy na dwie części, tak aby powstały cztery cienkie kotlety. Następnie oprószamy piersi przyprawami i polewamy sokiem z cytryny. Dobrze wcieramy przyprawy w mięso i tak przygotowane wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
Szpinak kroimy drobno. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy na nim piersi z kurczaka z obu stron. Gotowe kotlety odkładamy na talerz, przykrywamy pokrywką. Na tym samym tłuszczu podsmażamy czosnek, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego szczypior i szpinak. Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy szpinak śmietanką, dorzucamy serek topiony. Całość mieszamy, aż do rozpuszczenia serka. Teraz oprószamy sos solą i pieprzem. Wkładamy do gorącego sosu kotlety z piersi kurczaka.
Pierś z kurczaka w sosie szpinakowym gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz