MAKATKA

piątek, 23 lutego 2024

Placki dyniowe

Placki dyniowe

Wyborne, słodkie placuszki z dyni hokkaido -doskonały deser. Żółciutkie, chrupiące o lekko orzechowym smaku.

Składniki:

  • 300-350 g drobno startej dyni hokkaido (dynia ważona po obraniu, przed utarciem)
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka M
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i włókien. Odważamy 350 g miąższu i trzemy go na tarce o drobnych oczkach. Do miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt, wsypujemy oba cukry i szczyptę soli. Roztrzepujemy całość na jednolitą masę i dodajemy dynię. Krótko mieszamy. Teraz przesiewamy suche składniki do masy dyniowej, łączymy całość doskonale. Odstawiamy na 15 minut.



 Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy zgrabne placuszki na średnim ogniu, aż się zrumienią z obu stron. Placki dyniowe posypujemy cukrem pudrem.



Przepyszne placuszki dyniowe gotowe!



Nasza rada:

Jeśli chcemy, by placki były pulchne i grube dodajmy do ciasta 2 łyżki mąki więcej. Natomiast jeżeli wolimy placki cienkie i chrupiące dajmy więcej jogurtu, aby ciasto było nieco rzadsze.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz