Placki dyniowe
Wyborne, słodkie placuszki z dyni hokkaido -doskonały deser. Żółciutkie, chrupiące o lekko orzechowym smaku.
Składniki:
- 300-350 g drobno startej dyni hokkaido (dynia ważona po obraniu, przed utarciem)
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 jajka M
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy z pestek i włókien. Odważamy 350 g miąższu i trzemy go na tarce o drobnych oczkach. Do miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt, wsypujemy oba cukry i szczyptę soli. Roztrzepujemy całość na jednolitą masę i dodajemy dynię. Krótko mieszamy. Teraz przesiewamy suche składniki do masy dyniowej, łączymy całość doskonale. Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy zgrabne placuszki na średnim ogniu, aż się zrumienią z obu stron. Placki dyniowe posypujemy cukrem pudrem.
Przepyszne placuszki dyniowe gotowe!
Nasza rada:
Jeśli chcemy, by placki były pulchne i grube dodajmy do ciasta 2 łyżki mąki więcej. Natomiast jeżeli wolimy placki cienkie i chrupiące dajmy więcej jogurtu, aby ciasto było nieco rzadsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz