Sałatka z młodych liści
Prosta sałatka z młodych liści, pomidorów i cebuli polana prostym sosem winegret. Można podać ją do obiadu i do kolacji.
Składniki:
- mix młodych liści szpinaku, botwiny i rukoli 75 g
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
sos winegret:
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
- sok z 1/2 cytryny
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Najpierw robimy sos do sałatki.
Do słoiczka typu twist wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet balsamiczny oraz wsypujemy przyprawy. Czosnek miażdżymy i również wrzucamy do słoiczka. Następnie zakręcamy słoik i dokładnie potrząsamy nim, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany sos do sałatki odkładamy na bok.
Mix listków wykładamy do miski. Pomidory kroimy w ósemki, cebulę w piórka. Dodajemy do młodych listków.
Tuż przed wydaniem na stół polewamy warzywa sosem, mieszamy.
Sałatka z młodych liści z sosem winegret gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz